Traljavo mirenje, država na potezu: U Fijat plastiku nastavljen štrajk

10.09.2021

10:36 >> 10:40

0

Nakon dva neuspela sastanka štrajkača i poslodavca, u kragujevačkoj fabrici autodelova natavljen štrajk

Traljavo mirenje, država na potezu: U Fijat plastiku nastavljen štrajk
Copyright Fijat Srbija

Radnici kragujevačke fabrike “Fijat Plastik” danas su okončali „predah“ u štrajku koji traje od februara a najavljuju njegov nastavak „do ispunjenja zahteva“.

Do nastavka štrajka došlo je nakon što proces medijacije, odnosno mirenja pod pokroviteljstvom države, nije dao ploda, prenose mediji.

Da stvar bude gora po radnike, poslodavac im je prilikom mirenja u Beogardu dao još gore uslove od onih zbog kojih su krenuli u štrajk – kolektivni ugovor sa odricanjem prava na štrajk i regres manji za više od 60 odsto.

Zaposleni u „Fijat Plastiku“ štrajkuju zbog smanjenja plate i regresa, kao i zbog toga što u danima plaćenog odsustva zbog manjak posla primaju 60 umesto 65 odsto plate, koliko imaju njihove kolege u matičnoj firmi „Fijat Krajsler Automobili“.

Neizvesno je da li će se mirenje nastaviti jer, iako je miriteljka zakazala termin za 21. septembar u Beogradu a onda ga pomerila na zahtev štajkača na 23. septembar u Kragujevcu, za sastanak postoje preduslovi.

Pročitajte još:

Nezvanično, ukoliko se do 17. septembra menadžment „Fijata“ ne javi i sa potrvdom da želi da ispuni finansijske zahteve štrajkača, neće ni doći do novog susreta.

Štrajkači, u međuvremenu, traže od ministarke rada Darije Kisić Tepavčević, da se pošalje inspekcija rada u fabriku, i da se poslodavac natera da vrati mašine za proizvodnju branika za „fijat 500L“ koje su u vreme štrajka odnete u drugi pogon.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike