MAT: U novembru slabija privredna aktivnost, dok je u oktobru elektroprivreda povukla industrijsku proizvodnju

11.01.2021

12:38

0

Međugodišnji pad ukupne industrijske proizvodnje u novembru nešto je blaži zahvaljujući porastu proizvodnje rudarstva i elektroprivrede

MAT: U novembru slabija privredna aktivnost, dok je u oktobru elektroprivreda povukla industrijsku proizvodnju
Copyright smoking factory chimney in poland,Image: 169152888, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

Podaci za novembar 2020. pokazuju slabljenje privredne aktivnosti u Srbiji i napuštanje tendencije njenog daljeg oporavka nakon sloma u aprilu, navode autori izdanja “Makroekonomske analize i trendovi – MAT” za januar 2021. godine.

U samom novembru, kako ističu, industrijska proizvodnja je opala i međugodišnje i tekuće, a posebno je izrazit međugodišnji pad proizvodnje prerađivačke industrije, od koga je dublji pad bio zabeležen jedino u aprilu i maju.

– Međugodišnji pad ukupne industrijske proizvodnje u novembru nešto je blaži zahvaljujući međugodišnjem porastu proizvodnje rudarstva i elektroprivrede. Izrazito je i tekuće opadanje ukupne i prerađivačke industrije. Sada je već izvesno da će i u celoj 2020. proizvodnja prerađivačke industrije biti nešto manja nego u prethodnoj godini – naglašavaju autori MAT-a.

Takođe, kako kažu, ukupna spoljnotrgovinska razmena u novembru je porasla do apsolutno najveće vrednosti do sada i to zahvaljujući povećenju uvoza.

– Međugodišnja stopa rasta vrednosti prometa u trgovini na malo u novembru 2020. je redukovana skoro do vrednosti iz novembra prethode godine, nema desezoniranog niti trendnog rasta. Mesečna inflacija je u novembru zaustavljena, a godišnja je umanjena – navodi se u izveštaju MAT-a.

U oktobru 2020. je izostao, kako naglašavaju, međugodišnji porast proizvodnje prerađivačke industrije, koji je u prethodnim mesecima opredeljivao i porast ukupne industrijske proizvodnje, ali je ukupna industrijska proizvodnja međugodišnje povećana i u tom mesecu zahvaljujući izuzetnom povećanju proizvodnje elektroprivrede za 18,9 odsto međugodišnje i za 3,6 odsto desezonirano u odnosu na prethodni mesec.

Pročitajte još

– Time je ostvaren i međugodišnji porast ukupne industrijske proizvodnje u oktobru za dva odsto i porast u periodu januar-oktobar za 0,3 odsto. Inače, presudna za dinamiku ukupne industrijske proizvodnje je dinamika proizvodnje prerađivačke industrije – ističe se u MAT-u.

Vrednost uvoza, kako se naglašava, u oktobru 2020. godine bila je za 57 miliona evra manja nego u oktobru prethodne godine, ali je u novembru uvoz međugodišnje povećan za 116 miliona evra. Autori MAT-a kažu da ovi podaci pokazuju koliko je pandemija uticala na našu ekonomiju i u pogledu mogućnosti plasmana i u pogledu snabdevanja naših proizvođača, posebno kada je reč o Italiji i uticaju pandemije na njenu privredu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike