BDP Srbije kvartalno veći za 7,4 odsto, ali na godišnjem nivou pao za 1,4 odsto

30.11.2020

12:09

0

Značajan međugodišnji realni pad zabeležen je u građevinarstvu, sektorima trgovine na veliko i malo, popravke motornih vozila, saobraćaja...

BDP Srbije kvartalno veći za 7,4 odsto, ali na godišnjem nivou pao za 1,4 odsto
Copyright Pixabay

Bruto domaći proizvod Srbije porasto je u trećem kvartalu 2020. u odnosu na drugo tromesečje za 7,4 odsto, prema desezoniranim podacima, dok je na godišnjem nivou zabeležio realni pad od 1,4 procenta, objavio je Republički zavod za statistiku.

Posmatrano po delatnostima, u trećem kvartalu je značajan međugodišnji realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u građevinarstvu (za 18 odsto), u sektorima trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane (za tri odsto) i sektoru stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti i administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti (za 7,9 odsto).

Značajan realni rast bruto dodate vrednosti ostvarili su sektor industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama, od 3,2 procenta, sektor informisanja i komunikacija, za šest odsto.

Pročitajte još: OTKRIVAMO Budžet za 2021: Koje ministarstvo je dobilo najviše novca, koliko para ide privredi, zdravstvu, vojsci, a kome je “skresan” iznos

Pročitajte još: Opet moguća zatvaranja: Država će pomoći ugostiteljima i hotelijerima novim merama

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, u trećem kvartalu je na godišnjem nivou realni pad zabeležen je kod svih agregata.

Izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava su opali za 0,9 odsto, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) za 5,3 odsto, rashodi za finalnu potrošnju države za jedan odsto, bruto investicije u osnovna sredstva za 5,5 odsto, izvoz robe i usluga za 8,5 procenata, a izdaci za uvoz robe i usluga su smanjeni za 2,7 odsto, prema podacima državne statistike.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike