Bogatstvo Srbije leži u rudama: Koji su rudnici najplodniji, a oko kojih se grabe strane kompanije

26.01.2021

06:55 >> 11:46

1

U Srbiji je najzastupljenija eksploatacija gvožđa, hroma, mangana, molibdena, kobalta, kadmijuma, bakra, antimona, olova i cinka

Bogatstvo Srbije leži u rudama: Koji su rudnici najplodniji, a oko kojih se grabe strane kompanije
Copyright Pixabay/RitaE

Bogatstvo Srbije, “mereno” u rudama na kojima leži, poslednjih nekoliko godina konstantno privlači strane investitore koji planiraju izgradnju novih rudnika, te je nemoguće zaobići pitanje koja sve nalazišta Srbija ima na svom tlu.

Srbija leži na oko dva miliona tona olova i cinka, više od milion tona bakra, oko 20 tona zlata i čak četiri milijarde tona uglja, a prema navodima stručnjaka najzastupljenija je eksploatacija gvožđa, hroma, mangana, molibdena, kobalta, kadmijuma, bakra, antimona, olova i cinka.

Kamioni stranih kompanija naselili delove Srbije

Pixabay

Da je domaće tlo bogato nalazištima, govore i kamioni stranih kompanija koji su uveliko naselili određene delove Srbije.

Tako je kanadska kompanija “Erin venčers” u rejonu Piskanja, nedaleko od napuštenih rudnika uglja kod Baljevca na Ibru (opština Raška), pronašla u decembru prošle godine rezerve rude bora, čija je bruto vrednost veća od dve milijarde dolara.

Prema preliminarnoj studiji izvodljivosti, ovaj rudnik bi mogao da bude u funkciji 21 godinu.

Blago otkriveno u našoj zemlji

Prema pisanju “Blumberga”, procenjene rezerve litijuma u Srbiji su najveće u Evropi i preliminarna istraživanja nagoveštavaju da bi ga moglo biti 200 miliona tona. Američki Geološki institut spekuliše da je čak u pitanju jedan milion tona litijuma. Jedna od najvećih svetskih rudarskih kompanija, “Rio tinto”, sa sedištem u Londonu, koja je u Srbiji prisutna od 2007. godine, u julu 2017. je sa vladom Srbije potpisala Memorandum o razumevanju o projektu razvoja ležišta litijuma i bora “Jadar” u blizini Loznice, a sredinom 2019. je najavljeno da će za četiri godine početi da se eksploatiše litijum.

Samo u 2018. proizvodnja litijuma u svetu je skočila za četvrtinu i glad za baterijama koje se hrane litijumom da bi napajale sve, od mobilnih telefona do električnih automobila je sve veća. Procene su da će se u narednih 10 godina potražnja za baterijama s litijumom povećati osam puta.

Takođe, potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović nedavno je razgovarala sa rukovodstvom “Adrijatik metalsa” o geološkim istraživanjima koje ta kompanija sprovodi u Srbiji, kao i o početku izgradnje novog rudnika u Raškoj do 2024. godine.

– Rudarstvo u Srbiji ima veliki potencijal za investicije i planiramo da kroz izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima zakonski okvir dodatno unapredimo, obezbeđujući istovremeno sigurnost i predvidljivost za investitore – rekla je Mihajlovićeva.

Novi rudnik za “Suvu rudu”

Foto: Анатолий Стафичук/Pixabay

Britanska kompanija “Mineko” je krajem 2020. godine najavila da će nastaviti sa investiranjem u Srbiji, te da će otvoriti još jedan rudnik olova i cinka u Raškoj oblasti.

Ova kompanija poseduje tri aktivna rudnika obojenih metala u našoj zemlji.

Najveći rudnik bakra i zlata – “Bor”

Prema proceni kanadske kompanije “Nevsun”, koja se bavi raznovrsnim rudama srednjeg nivoa, u “Boru” se nalazi oko 15 miliona tona bakra i oko 370 tona zlata.

Ovaj rudarsko-topioničarski basen već više od 100 godina kopa i topi rudu bakra, a u borskoj topionici proizvode se katodni bakar i plemeniti metali visokog kvaliteta.

Nafta i gas

Profimedia

Resursi nafte i gasa pretežno se nalaze u Panonskom basenu Srbije, na području Banata, a njihova proizvodnja podmiruje od 20 do 30 odsto domaćih potreba za tim energentom.

Prirodni rezervoari Srbije imaju u rezervama oko 14 miliona tona nafte i gasa, ali se procenjuje da naše tlo leži na četiri puta više crnog zlata. Zalihe nafte rastu svake godine, kao i godišnja proizvodnja.

Rudnik uglja Boljevac

Pixabay

Pre nekoliko godina u jednom od napuštenih rudnika uglja kod Baljevca na Ibru (opština Raška), pronađene su značajne rezerve rude bora. Procenjeno je da je bruto vrednost nađene rude veća od dve milijarde dolara.

Prema preliminarnoj studiji izvodljivosti, ovaj rudnik bi mogao da bude u funkciji 21 godinu. U tom periodu, odavde bi moglo da se dobije 11 milijardi tona bora, koji se koristi u svemirskoj tehnologiji i industriji za proizvodnju mobilnih telefona.

Istočna Srbija bogata nalazištima

Najpoznatija ležišta bakra u eksploataciji, s pretežno niskim sadržajem metala i značajnim potencijalima, nalaze se u istočnoj Srbiji u Majdanpeku, Boru i Velikom Krivelju, a olovno-cinkane rude na Rudniku, u “Lecu”, “Velikom majdanu”, “Grotu” i “Belom brdu”.

Pročitajte još

Značajne rezerve olova i cinka su i u “Starom Trgu” i “Kiževku” na KiM, dok zlata i srebra ima najviše u ležištima RTB “Bor”.

Postoje i poznate rezerve metala kao što su kalaj, mangan, molibden, titanijum, vanadijum i uran, koje se ne eksploatišu jer su rezerve rude male.

Potencijalno značajni resursi nikla i kobalta nalaze se u regionu Mokre gore, Čikatova i Glavice, ali stručnjaci napominju da njihove rezerve uopšte nisu istražene, dok ležišta antimona ima u rejonu Zajače, Kopaonika i Bujanovačkog masiva, a aluminijum se pojavljuje u zapadnoj Srbiji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike