Oglasio se i Bajden: Gasovod "Severni tok 2" je loš posao za Evropu

27.01.2021

12:04 >> 12:21

0

Američke sankcije se primenjuju prema svim kompanijama koje pomažu ruskom Gaspromu u radovima na gasovodu

Oglasio se i Bajden: Gasovod "Severni tok 2"  je loš posao za Evropu
severni tok 2 - Copyright Profmedia

Američki predsednik Džo Bajden smatra da je gasovod “Severni tok 2” loš posao za Evropu i najavljuje da će njegova administracija razmotriti restrikcije za taj projekat koje su uključene u zakon usvojen za vreme mandata Donalda Trampa, saopšteno je iz Bele kuće.

– I dalje smatramo, predsednik i dalje smatra, da je Severni tok 2 loš posao za Evropu – rekla je na dnevnom brifingu za medije sekretarka za odnose s javnošću Bele kuće Dženifer Psaki, prenosi Rojters.

Strah od uticaja Putina na Evropu

Ona je dodala da će administracija “preispitati” ograničenja obuhvaćena zakonom o godišnjem odbrambenom budžetu koji je usvojen 1. januara.

Američke sankcije se primenjuju prema svim kompanijama koje pomažu ruskoj državnoj energetskoj kompaniji “Gasprom”, koja vodi ovaj projekat, u postavljanju cevi, obezbeđenju brodova ili testiranju opreme.

Trampova administracija, kao i Obamina pre nje, usprotivila se izgradnji ovog gasovoda s obrazloženjem da će on pojačati ekonomski i politički uticaj ruskog predsednika Vladimira Putina na Evropu.

Džo Bajden; Tanjug/AP /Patrick Semansky

Bajden, koji je bio na funkciji potredsednika SAD za vreme mandata Baraka Obame, takođe je bio protiv ovog projekta koji zaobilazi transport preko Ukrajine i lišava tu zemlju unosne tranzitne takse. Rusija i Nemačka su izričite u stavu da je gasovod “Severni tok 2” čisto komercijalni projekat.

Pojedine kompanije odustale od projekta

Cevovod, vredan 11 milijardi dolara koji ide po dnu Baltičkog mora i čija je izgradnja završena 90 odsto, udvostručio bi kapacitet postojećeg gasovoda Severni tok za isporuku gasa iz Rusije u Evropu preko Nemačke.

Pročitajte još

Ovo pitanje je izbilo u prvi plan pošto je Senat počeo da potvrđuje članove Bajdenovog kabineta koji bi mogli da preispituju odluke vezane za taj projekat.

Brod-cevopolagač Fortuna, kojem je Vašington uveo sankcije prošle srede poslednjeg dana Trampovog mandata, započeo je s radovima u danskim dubokim teritorijalnim vodama, saopštila je u nedelju kompanija “Severni tok 2”.

Očekuje se da će Stejt dipartment podneti uskoro Kongresu izveštaj o kompanijama koje pomažu “Gaspromu” da završi projekat, koji bi mogao da pojača pritisak na kompanije da odustanu. Pojedine kompanije, uključujući Cirih osiguravajuću grupu i i norvešku firmu DNW GL za upravljanje rizikom i osiguranje kvaliteta, odustale su od rada na projektu.

Instaliraje našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike