Hrvati imaju dobar plan: Standard da bude 75 odsto EU a deca pismenija

27.01.2021

14:44

0

Obnarodovana Razvojna strategija Hrvatske do 2030. godine ima par, bar iz ugla Srbije, neočekivanih stavki

Hrvati imaju dobar plan: Standard da bude 75 odsto EU a deca pismenija
Copyright Tanjug/Hina/Daniel Kasap

Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je danas u Saboru Nacionalnu razvojnu strategiju države do 2030. godine, izrazivši nadu da će se o tom dokumentu postići konsenzus.

On je u obraćanju poslanicima ponovio želju da Hrvatska 2030. bude konkurentna, inovativna i sigurna zemlja, prepoznatljivog identiteta i kulture, očuvanih resursa, kvalitetnih životnih uslova i jednakih prilika za sve.

– Tu viziju ćemo ostvariti sinergijskim delovanje javnih politika u četiri razvojna smera – održiva privreda i društvo, jačanje otpornosti na krize, zelena i digitalna tranzicija, ravnomeran regionalni razvoj, i unutar 13 strateških ciljeva – poručio je Plenković, prenosi agencija Hina.

Pročitajte još:

Kako je naglasio, strategija sadrži 23 pokazatelja učinka koji će biti potvrda da je zemlja na pravom putu u ostvarenju te vizije. Neki od njih su, bar iz ugla Srbije, pomalo neočekivani.

Plenković je nabrojao ciljeve koji se žele ostvariti do 2030, a među njima su podizanje BDP-a po stanovniku na 75 posto proseka EU, povećanje udela izvoza robe i usluga sa 52 na 70 posto BDP-a, ubrzanje rada pravosuđa, povećanje zaposlenosti na 75 odsto, smanjenje procenta osoba u riziku od siromaštva…

Sve ovo je već standardna politička priča iz svake ekonomske strategije kako u Hrvatskoj tako i u regioni u Evropi, ali neke druge stavke koje su se našle u fokusu Vlade su malo neobičnije. Tako Hrvati smatraju da je dovoljno važno da se nađe u Strategiji i to što su hrvatski đaci neobrazovaniji od zemalja sa kojima se porede.

Zbog toga je jedan od ciljeva, koji je za svaku pohvalu, dostizanje proseka zemalja OECD-a na PISA testovima, a uz njega ide, ili mu prethodi i povećanje obuhvata dece u vrtićima iznad 97 posto.

Hrvatski premijer je dodao da će Vlada voditi pronatalitetnu politiku kao zamajac demografskoj revitalizaciji, strateškom pitanju hrvatske budućnosti, i najavio da će se raditi na stvaranju privlačnog društvenog i ekonomskog okruženja za ostanak i povratak mladih i porodica.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike