Bezos predao fotelju a Amazon sa rekordnom zaradom

03.02.2021

08:19 >> 08:37

0

Bezos predao fotelju a Amazon sa rekordnom zaradom
Copyright Profimedia

Američki gigant u e-trgovini ali i kompanija koju optužuju za veoma loš odnos prema zaposlenima, pogotovo onima niže plaćenima, ostvario je u četvrtom tromesečju prošle godine najveći kvartalni prihod svih vremena, koji je prvi put premašio magičnu granicu od 100 milijardi dolara.

U januaru prošle godine, “Amazon” je premašio tržišnu vrednost od milijardu dolara pod Bezosovim vođstvom. Sada vredi više od 1,6 biliona dolara.

Sa takvim rekordnim rezujltatima Bezos je odlučio da pređe na mesto izvršnog predsednika borda direktora “Amazona”, prenosi CNBC.

Na poziciji prvog čoveka “Amazona” će ga zameniti glavni izvršni direktor Endi Džesi, koji će dužnost preuzeti u trećem kvartalu ove godine, saopštila je danas američka kompanija za onlajn trgovinu.

Bezos je osnovao firmu 1994. godine i od tada ga je od e-knjižare pretvorio u mega onlajn trgovinu na malo koja prodaje i isporučuje sve vrste proizvoda širom sveta.

Pročitajte još:

Džesi se pridružio “Amazonu” 1997. godine, gde vodi tim veb usluga u klaudu od njegovog osnivanja.

Kompanija je navela u izveštaju o poslovanju da je u tromesečju oktobar-decembar 2020. zabeležila prihode od 125,56 milijardi dolara, usled talasa prazničnih kupovina i uzleta šopingovanja na mreži zbog pandemijskih mera ograničenja kretanja ljudi, izveštava CNBC.

Kompanija procenjuje da će prodaja u prvom kvartalu iznositi između 100 i 106 milijardi dolara, što je usporavanje u odnosu na poslednje tromesečje 2020, ali i rast od 33 do 40 procenata u poređenju sa prvim kvartalom 2019.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike