Osniva se Radna grupa za investicionu saradnju sa Kinom

05.02.2021

15:51

0

Memorandum o razumevanju između Ministarstva finansija Srbije i Ministarstva trgovine Kine doprineće unapređenju bilateralnih ekonomskih i trgovinskih odnosa

Osniva se Radna grupa za investicionu saradnju sa Kinom
Copyright Siniša Mali; Foto: Promo/Ministarstvo finansija

Ministar finansija Siniša Mali potpisao je danas Memorandum o osnivanju Radne grupe za investicionu saradnju u okviru Mešovite međuvladine komisije Srbije i Kine, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.

Memorandum o razumevanju između Ministarstva finansija Srbije i Ministarstva trgovine Kine doprineće unapređenju bilateralnih ekonomskih i trgovinskih odnosa dve zemlje, jačanju investicione saradnje u različitim oblastima i poboljšanju mehanizama investicione saradnju u okviru Mešovite međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju Srbije i Kine, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će fokus Radne grupe biti na saradnji u oblasti infrastrukture, olakšavanju ulaganja, regionalnoj investicionoj saradnji i promociji ulaganja u oblast industrije.

Jedan od zadataka Radne grupe biće formiranje preliminarne liste svih zajedničkih projekata koje podržava kineska vlada u Srbiji, bilateralno ili kroz različite mehanizme, radi izrade srednjoročnog plana saradnje do 2025. godine, a radi unapređenja međudržavnih odnosa i efikasnije realizacije zajedničkih projekata.

To je zajednička inicijativa ambasadorke Kine u Srbiji Čen Bo i ministra finansija Siniše Malog, koji je u novembru 2020. godine imenovan za predsednika srpskog dela Mešovite međuvladine komisije.

Pročitajte još

Zadatak Radne grupe, između ostalog, biće i razmena informacija o važećim zakonima i drugim propisima, savetovanje o promovisanju bilateralnih investicija i ekonomske saradnje, razmena informacija sa privrednim društvima u cilju poboljšanja investicionog okruženja i rešavanje eventualnih problema i prepreka u investicionoj saradnji.

Ministarstvo podseća da strateško partnerstvo i saradnja Srbije i Kine datiraju iz 1955. godine, što je dalo vidljive rezultate kroz zajedničku realizaciju projekata od obostranog interesa.

Inače, Mešovita međuvladina komisija za trgovinu i ekonomsku saradnju formirana je na osnovu Sporazuma o trgovini i ekonomskoj saradnji između Savezne Vlade SRJ i Vlade NR Kine iz septembra 1995, a cilj je bio dodatno pospešivanje ekonomske razmene i privrednog razvoja Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike