Ministar finansija ima glavobolju zbog pabova

10.02.2021

08:53 >> 09:11

0

Zbog restriktivnih antipandemijskih mera u britanskim pabovima zabeležen je najveći pad potrošnje od 1920. godine

Ministar finansija ima glavobolju zbog pabova
Copyright Pexels

Podaci o prometu piva u Ujedinjenom kraljevstvu dodatna su glavobolja britanskog ministra finansija Rikija Sunaka. Ministar se suočava sa sve snažnijim pritiscima da stupi u akciju i spreči talas zatvaranja firmi u uslužnom sektoru za koji se smatra da će biti jedan od vitalnih za oporavak britanske privrede nakon što nekada budu ukinute restriktivne mere.

Nisu neke pivopije

Iako se inače smatra drugačije, Britanci ni u najboljim vremenima nisu bili visoko na listi svetskih pivopija, jer ipak je njihovo matično piće viski. Vrh liste suvereno drže pivske nacije kao što su Česi (192 litra po stanovniku godišnje, 2018. godine), Austrijanci (108) i Nemci (101). Britanci su tek 23. sa popijenih 73 litra. Od naših komšija tu su visokoplasirani Rumuni (99 litara)’, ali i Hrvati  i Slovenci (po 81 litar) dok smo mi iz Srbije tek na 55. mestu. Izgleda da nam je “šljiva“ ipak draža.

Prodaja piva u britanskim pabovima u protekloj godini pala je na najniži nivo od 1920. godine zbog dugotrajnih, oštrih restrikcija koje je zbog širenja korona virusa uvela vlada u Londonu.

Ukupna prodaja piva pala je za 56 odsto u 2020. godini, na šest milijardi funti (oko 7 milijardi evra), što je 7,8 milijardi manje nego u 2019. godini, navodi se u studiji koju je objavilo Udruženje britanskih pivara i vlasnika pabova.

Esnafsko udruženje BBPA, koje predstavlja 20.000 lokala  predložilo je „mapu puta“ za nastavak rada kafića nakon ukidanja restriktivnih mera.

Udruženje predlaže otvaranje pabova istovremeno sa ostalim prodavnicama nakon vakcinacije najosetljivijih kategorija stanovnika. Onda bi trebalo da budu ukinute i restriktivne mere, kap što su konzumiranja alkohola samo uz obrok, ili policijski čas od 22 sata.

Nezabeležen pad

Ovo je najmanja količina prodatog piva u poslednjih 100 godina, prenosi londonski dnevnik „Gardijan“.

To, naravno, ne znači da su Ostrvljani počeli da zbog pandemije manje piju. Naprotiv, potrošnja alkohola, i to ne onog dezinfekcionog, je porasla je prošle godine samo se preselila iz zatvorenih pabova i restorana u domove Britanaca.

Pročitajte još:

To pokazuju i podaci poreske službe, koja je naplatila 313 miliona funti (357 miliona evra) više akciza na alkoholna pića u periodu april-oktobar 2020 nego u istom periodu prethodne godine. To je 4,5 odsto više, ukazuje Institut za studije alkohola.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike