Na 70 kilometara 30 mostova: Kuda će proći državni put Požarevačka petlja – Golubac

10.02.2021

10:33 >> 11:08

1

Vlada Srbije donela je plan put koji će spojiti autoput Beograd – Niš i Golubac

Na 70 kilometara 30 mostova: Kuda će proći državni put Požarevačka petlja – Golubac
Copyright M.M./ATAImages

Vlada Srbije utvrdila je prostorni plan područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta I-b reda, autoput E-75 Beograd-Niš (petlja Požarevac)-Požarevac (obilaznica)- Veliko Gradište – Golubac.

Na trasi dužine oko 68 km planom je predviđena izgradnja 30 mostova preko reka i kanala, kao i 26 petlji, raskrsnica i kružnih raskrsnica i 21 denivelisano ukrštanje, a brzi dolazak iz Beogarada do lepota Dunava i Golubačke tvrđave biće moguć brzinom od 100 kilometar na čas.

Trasa novog putaq, Screenshot:msgi.gov.rs

Preko reka i kanala na 30 mesta

Zbog konfiguracije terena i ukrštanja sa vodotokovima i saobraćajnicama, planiran je veći broj različitih objekata državnog puta, kao što su mostovi, nadvožnjaci, podvožnjaci i propusti, a planom je predviđeno 30 mostova preko reka i kanala.

Granica plana određena je na osnovu koridora državnog puta, u prosečnoj širini od 100 do 200 m, koja obuhvata pojas puta, zaštitni pojas, pojas kontrolisane izgradnje, postojeće vodno i železničko zemljište i planirano vodno zemljište potrebno za regulaciju tokova i zaštitu puta od poplava, u ukupnoj dužini od oko 68 km.

Ukupna površina obuhvata plana je nešto veća do 10 kvadratnih kilometara i obuhvata teritorije Smedereva, Požarevca, Velikog Gradišta i Golupca.

Cilj izrade prostornog plana je, kako se navodi, definisanje planskog osnova i obezbeđenje prostornih uslova za izgradnju, opremanje i funkcionisanje državnog puta I-b reda autoput E-75 Beograd- Niš, petlja Požarevac, kao i za razvoj i funkcionisanje drugih magistralnih infrastrukturnih sistema u koridoru.

Delovi trase novog pouta Beograd – Golubac, Screenshot:mgsi.gov.rs

Gde će sve tačno proći

Planirana trasa državnog puta počinje od postojeće petlje „Požarevac“, na autoputu E-75 Beograd – Niš. Od ove petlje, put se pruža ka severoistoku i prolazi kroz teritorije grada Smedereva, grada Požarevca (koji zaobilazi sa severne strane), opštine Veliko Gradište (zaobilazeći građevinsko područje sa južne strane), sve do ulaska u Golubac.

Komotna vožnja

Vožnja će biti komotna jer predviđena je širina četiri kolovozne trake po 3,5 metra, ivične trae pola metra i bankine od 1,5 metrara. Saobraćajne trake će po smetovima biti razdvojene 3 metra. Na delovima trase gde se planira izgradnja servisnih saobraćajnica biće planiran kolovoz servisne saobraćajnice od 5,5 metara.

Trasa planiranog državnog puta se u prvom delu (31 kilometar) pruža duž postojećeg državnog puta I-b reda broj 33 (do Požarevca) i državnog puta I-b reda broj 34 (obilaznica Požarevca) koji se rekonstruišu i šire, dok se u drugom delu (narednih 68 kilometara) pruža novoplaniranom trasom, zaobilazeći naselja.

Nakon obilaska Požarevca, planirana trasa puta napušta postojeću trasu i najvećim delom novom trasom obilazi građevinska područja naselja na teritoriji grada Požarevca i opština Veliko Gradište i Golubac i završava se na ulasku u Golubac.

Zbog načina pružanja, trasa je podeljena na tri deonice. Prvih 12 kilometara od postojeće petlje „Požarevac“ na autoputu E-75 pruža se duž postojećeg državnog puta broj 33 (koji se proširuje) do početka obilaznice Požarevca.

Pročitajte još:

Sledeće deonica, takođe oko 12 kilometara, je severna obilaznice Požarevca koja se pruža duž postojećeg državnog puta broj 34, koji se takođe širi i rekonstruiše. Na nju se nastavlja treća deonica, od oko 36 kilometra, koja je nova. Ona zaobilazi građevinska područja naselja i preuzima tranzitni saobraćaj i kategoriju državnog puta broj 34, dok se postojeći put zadržava i omogućava odvijanje saobraćaja do i unutar naselja.

Predviđeno je jedno obostrano odmorište na stacionaži km 66 + 300, uz mogućnost definisanja drugih potencijalnih-novih lokacija (na Deonici 3), a previđena je i gradnja tri benzinske stanice.

Planirana je i izgranja 26 petlji, raskrsnica i kružnih raskrsnica, kao i 21 denivelisano ukrštanje (podvožnjaci i nadvožnjaci), tako da će posla biti dosta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike