Ministarka Mihajlović: Ciljevi u gasnom sektoru su povezivanje sa regionom i diverzifikacija

11.02.2021

15:08

0

Povezivanje sa regionom omogućilo bi dopremanje prirodnog gasa i iz drugih pravaca i od drugih snabdevača, kaže ministarka

Ministarka Mihajlović: Ciljevi u gasnom sektoru su povezivanje sa regionom i diverzifikacija
Copyright TANJUG/ RADE PRELIC

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kaže da su ciljevi Srbije u gasnom sektoru povezivanje s regionom i diverzifikacija snabdevača.

Na Sedmom ministarskom sastanku Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora (SGC Advisory Council), koji je održan u onlajn formatu, Mihajlović je rekla da je strateško opredeljenje Srbije diverzifikacija izvora i pravaca snabdevanja prirodnim gasom.

Kaže da je Srbija spremna da bude aktivan učesnik u regionalnim i međunarodnim inicijativama i projektima koje imaju za cilj povećanje energetske bezbednosti u regionu jugoistočne Evrope.

– Zbog svog geografskog položaja, Srbija ima potencijal da bude ne samo uvoznik prirodnog gasa, već i da ubrzanim razvojem transportnih i skladišnih kapaciteta aktivno doprinosi energetskoj bezbednosti regiona i učestvuje na regionalnom energetskom tržištu – navodi Mihajlović.

Kako je saopštio njen kabinet, Mihajlović je rekla da se za ostvarenje tog cilja planira povezivanje gasovodnog sistema Republike Srbije sa svim susednim državama – Bugarskom, Rumunijom, Hrvatskom, Severnom Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom.

Tanjug/Tara Radovanović

Kaže da bi se time omogućilo dopremanje prirodnog gasa i iz drugih pravaca i od drugih snabdevača, kao i veća energetska bezbednost i mogućnost bržeg ekonomskog razvoja čitavog regiona.

Mihajlović je naglasila da je Srbija od 1. januara obezbedila diverzifikaciju pravaca snabdevanja puštanjem u rad gasovoda “Balkanski tok”. Navodi da je sledeći korak diverzifikacija snabdevača, koja jedino garantuje energetsku bezbednost.

Mihajlović je rekla da je prvi projekat koji će omogućiti povezivanje sa drugim snabdevačima prirodnim gasom izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, kao i da planirani kapacitet gasovoda Niš-Dimitrovgrad iznosi 1,8 milijardi metara kubnih, a da vrednost investicije na teritoriji Srbije iznosi 85,5 miliona evra.

Pročitajte još

Plan je, kaže, da radovi počnu u toku ove godine i da gasovod bude operativan do 2023. godine.

– Ovaj gasovod je važan jer će omogućiti povezivanje sa drugim gasnim rutama i drugim snabdevačima, pre svega sa gasovodima na trasi Južnog gasnog koridora, gasovodima TANAP i TAP, sa LNG terminalima u Grčkoj, a nakon završetka projekta Istočni Mediteran biće omogućeno i snabdevanje iz polja Levijatan, odnosno Kipra i Izraela – navela je Mihajlović.

Ministarka je rekla da se od Srbije u gasnom sektoru može očekivati da, mnogo više nego u prethodnim godinama, bude aktivan učesnik u regionalnim i međunarodnim inicijativama i projektima koji imaju za cilj diverzifikaciju pravaca i izvora snabdevanja i povećanje energetske bezbednosti u regionu jugoistočne Evrope.

– Verujem da zajedno, kroz saradnju i povezivanje država od Balkana do Bliskog istoka i kaspijskog regiona, kroz uključivanje privatnog sektora i uz podršku međunarodnih finansijskih institucija, možemo napraviti značajne iskorake na obezbeđivanju veće sigurnosti i stabilnosti snabdevanja prirodnim gasom – kazala je Mihajlović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike