Skočio optimizam investitora u Nemačkoj u februaru

16.02.2021

14:49 >> 14:55

0

Stručnjaci za finansijska tržišta uvereni su da će se nemačka ekonomija vratiti na put rasta u narednih šest meseci

Skočio optimizam investitora u Nemačkoj u februaru
Copyright Printscreen/Youtube/GommeBlog.it

Poverenje investitora u Nemačkoj po pitanju ekonomske situacije u zemlji u narednim mesecima nadmašilo je u februaru i najoptimističnije prognoze, poboljšavši izglede oporavka najveće evropske ekonomije, objavio je danas Institut za ekonomska istraživanja ZEW.

Prema rezultatima istraživanja ZEW-a, indeks raspoloženja investitora je porasato na 71,2 poena ovog meseca sa 61,8 bodova u januaru, prenosi Rojters.

– Stručnjaci za finansijska tržište su optimistični u pogledu očekivanja u budućnosti. Oni su uvereni da će se nemačka ekonomija vratiti na put rasta u narednih šest meseci – izjavio je predsednik ZEW-a Akim Vombah.

Dodaje da pri tome računaju naročito na oporavak potrošnje i trgovine na malo, kao i da su njihova inflaciona očekivanja povećana.

Pročitajte još

S druge strane, ocene investitora o trenutnom stanju ekonomije su splasnule, pri čemu je indeks skliznuo na minus 67,2 poena sa januarskog nivoa od minus 66,4 boda.

Nemačko Ministarstvo ekonomije je saopštilo juče da će korona mere zaključavanja nastaviti da vrše pritisak na ekonomiju u prvom kvartalu 2021, ali da su perspektive za izvoznike oprezno pozitivne.

Kancelarka Angela Merkel i premijeri nemačkih država dogovorili su se prošle srede da produže ograničenja s ciljem suzbijanja širenja koronavirusa do 7. marta.

Instaliraje našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike