Država i preduzetnice: Pomoć dobrodošla, ali da li je sada uzeti?

17.02.2021

06:53 >> 09:57

0

Ministarstvo privrede spremilo je za mlade i žene preduzetnike subvencije do 50.000 evra i povoljne kredite, ali je pitanje koliki će biti odziv u ovom trenut

Država i preduzetnice: Pomoć dobrodošla, ali da li je sada uzeti?
Copyright Foto:Pixabay/StockSnap

Ministarstvo privrede objavilo je godišnji Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice i mlade u 2021. godini. Na ovaj program, koji se sprovodi u saradnji sa Fondom Republike Srbije za razvoj, mogu da se jave preduzetnici, mikro i mala privredna društva, ali je veliko pitanje koliki će ove godine biti odziv, s obzirom na situaciju u ekonomiji.

Kamate niske, rizik veliki

Iako su uslovi povoljni – dobija se bespovratno 35 odsto investicije (45 odsto u nerazvijenim krajevima), a za ostatak su obezbeđeni petogodišnji krediti Fonda za razvoj sa jedan odsto kamate uz garanciju banke (dva odsto uz drugi kolateral) – preduzetnice s kojima smo razgovarali su oprezne, ako ne i skeptične, uzimajući u obzir trenutak u kojem ovaj program dolazi.

U Udruženju poslovnih žena “Danica“ iz Leskovca kažu da su njihove članice koristile ranije programe države, ali da je sada situacija veoma teška i za one koji su dugo u poslu, a kamoli za pokretanje biznisa.

– Sada bi u preduzetništvo ovde krenuo samo neko ko ne zna šta radi ili ima dobre veze, jer je za svaki “program“ potrebna saradnja sa lokalnom samoupravom, a to nije lako obezbediti. Mislim da je sada daleko potrebnija pomoć onima koji već rade, ali ne kroz subvencije, nego otpis poreza i doprinosa za prošlu godinu – ističe Olivera Jović, predsednica Udruženja.

Pixabasy/ Gerd Altmann

U Udruženju poslovnih žena Niša kažu da je korona teško pogodila celu privredu, pa tako i preduzetnice, pogotovo one koji su imale turističke agencije ili druge uslužne firme.

– Zbog toga posebno pozdravljamo što je Ministarstvo privrede vratilo ovakav program za preduzetnice jer ništa slično nismo imali od 2017, odnosno Godine ženskog preduzetništva. Možda je ovo prilika za one koji su zatvorili biznis zbog korone da promene delatnost ili sa nekim novim inovativnim proizvodom izađu na tržite. Naravno, svako ponaosob treba da razmisli o riziku posla, posebno u ovoj neizvesnoj godini – naglašava Vesna Jevtović, predsednica Udruženja i članica NO Udruženja poslovnih žena Srbije.

Program je dobrodošao, ali u njegovoj realizaciji i Vesna Jevtović, inače i vlasnica prokupačke firme “Danija“, vidi probleme. Naime, u Srbiji se samo 11 odsto nekretnina vodi na žene, iako ih u privredi kao vlasnika firmi ili menadžera ima trećina, kao i u EU.

– A onda kada dođete u banku nemate čime da garantujete kredit jer ne možete za založite nekretninu. Zbog toga se, zasad neuspešno, zalažemo za državni garantni fond za žene, kakav već desetak godina imaju u Vojvodini, a koji bi garantovao za kredite u takvom slučaju – objašnjava Jevtovićeva.

Uslovi konkursa – ko može da se prijavi

U delu koji se odnosi na žensko preduzetnišvo, pored osnovnog uslova da postoji registracija u Agenciji za privredne registre najranije pet godina u odnosu na godinu podnošenja zahteva, potrebno je da osnivač i zakonski zastupnik bude žena. U privrednom subjektu koji ima više vlasnika, većinski udeo mora biti u vlasništvu jedne ili više žena (minimum 51 odsto), i jedan od zakonskih zastupnika mora biti žena.

Privredni subjekti koji zadovolje uslove Programa mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u vidu bespovratnih sredstava u iznosu do 35 odsto vrednosti ulaganja. Za deset procentnih poena veći poklon dobijaju oni privredni subjekti koji pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u četvrtu grupu razvijenosti u skladu sa članom 12. Zakona o regionalnom razvoju i aktom Vlade kojim se utvrđuje jedinstvena lista razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave.

Gerd Altmann/Pixabay

Preostali iznos ulaganja finansiraće se iz kredita Fonda sa rokom otplate do pet godina u okviru koga je grejs period do jedne godine, uz primenu valutne klauzule. Kamatna stopa je jedan odsto godišnje uz garanciju banke ili dva odsto uz ostala sredstva obezbeđenja.

Iznos ukupno odobrenih sredstava po zahtevu ne može biti manji od 400.000 dinara (oko 3.400 evra), niti veći od 6.000.000 dinara (oko 51.000 evra) za sve privredne subjekte.

U šta preduzetnica može da uloži

Dobijenim novcem, što grantom, a što kreditom, mogu se finansirati kupovina opreme ili vozila (novog ili polovnog, ne starijeg od pet godina), tekuće održavanje poslovnog ili proizvodnog prostora do iznosa od 350.000 dinara, zatim operativni troškovi, ali samo do 20 odsto ukupnog ulaganja.

Pročitajte još

Osnivači privrednih subjekata, koji konkurišu za sredstva po Programu, mogu da se obrate akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama kako bi prošli besplatnu obuku za započinjanje poslovanja i kako bi im se pružila savetodavna i tehnička pomoć u vezi sa konkurisanjem po Programu, koju pružaju navedene agencije po Programu standardizovanog seta usluga za MSPP.

Precizno i tačno popunjen Objedinjen zahtev za kredit i bespovratna sredstva sa  pratećom dokumentacijom u skladu sa Programom predaje se Fondu, i to na adrese Bulevar Nemanjića 14a, Niš i Knez Mihailova 14, Beograd.

U dokumenta spada i biznis plan, u kojem, osim informacija o preduzeću (imovina, rezultati, planovi), treba dati i osnovne informacije o direktnoj  konkurenciji. Javni poziv je otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31. decembra 2021. godine.

Instaliraje našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike