„Fijat“ bez branika: U „Plastiku“ spremni „da štrajkuju godinu dana“

19.02.2021

12:21 >> 13:08

0

U fabrici Fijat Krajsler Plastik započela je totalna obustava rada koja bi mogla da zaustavi i proizvodnju automobila u Kragujevcu

„Fijat“ bez branika: U „Plastiku“ spremni „da štrajkuju godinu dana“
Copyright Fiat

U fabrici „Fijat Krajsler Plastik“, ćerki-firmi kompanije „Fijat Krajsler Automobili“ (FCA), juče ujutro počeo je štrajk jer je radnicima jednostranom odlukom rukovodstva smanjen iznos regresa za 2021. godinu, nakon što su odbili da pristranu ne nezakonit novi kolektivni ugovor u kojem bi odustali od prava na štrajk.

Sindikat Nezavisnost FCA: Menadžment da ne ugrožava proizvodnju „500 l“

Sindikat “Nezavisnost” u kragujevačkoj fabrici FCA pozvao je danas rukovodstvo te kompanije da ispuni zahteve radnika iz fabrike „Fijat Plastik“ i da “ne sputava proizvodnju zbog svoje loše procene”, i kako ne bi bilo rizikovao zaustavljanje proizvodnje automobila i ugrozio zarade oko 2.000 radnika u FCA u Kragujevcu, kao što je bilo zbog velikog štrajka 2017. godine.

Sindikat i Štrajkački odbor u „Plastiku“ su odlučili da ne rade u vreme kad se proizvodi u „Fijat Krajsler Automobilima“, već samo onda kad trake u FCA stoje, kako bi se zaustavila proizvodnja sve tri verzije modela „500L“, piše „Danas“.

„Plastik“ je jedini proizvođač branika za kragujevačku fabriku automobila, pa bi u slučaju dužeg štrajka mogle da se osete posledice i u matičnoj fabrici.

– Menadžment veruje kako može dugo da izdrži jer će stvarati zalihe u vreme kada FCA ne radi, ali to je račun bez krčmara pošto imamo odgovor na svaki potez poslovodstva. Spremni smo da štrajkujemo i narednih godinu dana, do dolaska novog modela u Kragujevac – kažu u Sindikatu „Plastika“.

Menadžment juče nije želeo da komentariše obustavu rada a u Samostalnom sindikatu FCA, koji je reprezentativan u kragujevačkoj fabrici automobila, kažu da „nemaju stav o štrajku radnika u Plastiku“. Tvrde da su u više navrata pokušavali da stupe u kontakt sa njima, ali da odgovora sa druge strane nije bilo.

– Ako štrajk u FC Plastiku potraje, nema dileme da će proizvodnja automobila biti ugrožena jer naša fabrika nema zamenu za njihove branike. U Italiji nema fabrike koja ih proizvodi za „500L“, tako da je upućena na „Plastik“. FCA će, zahvaljujući stvorenim zalihama, moći da radi narednih nekoliko dana – rekao je predsednik Samostalnog sindikata u FCA Saša Đorđević.

Pročitajte još:

Informacije iz kažu da je situacija dramatičnija jer je već juče oko podneva prva smena u fabrici automobila ostala bez branika pa je na gotova vozila umesto njih stavljana streč folija.

Dogovor pukao na regresu

U nedavnim pregovorima menadžment FCA prihvatio je zahtev sindikata da se zaposlenima u „Plastiku“ prinudni neradni dani plaćaju kao i njihovim kolegama u FCA, 65 procenata umesto 60 odsto. Prihvaćeno je i da se minuli rad obračunava po kvoti od 0,5 odsto po godini staža, a rad na državne praznike plaća 120 odsto.

Sporan je ostao samo regres, gde je raniji prosek republičke plate „skresan“ za 50 odsto, piše „Danas“.

Sindikat je na to reagovao protestom koji je počeo jednosatnim obustavama rada 12. januara. Pregovori sa menadžmentom FCA, koji su potom usledili, okončani su neuspešno pa su prošle sedmice nastavljeni jednosatni štrajkovi. Odlučeno je potom da se štrajk radikalizuje totalnom obustavom koja je započela juče.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Danas

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike