„Neodrživo stanje“: Fiskalni savet o dva najveća problema srpske ekonomije

03.12.2020

08:49 >> 20:19

0

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović ocenio je da su za stabilnost javnih finansija u srednjem roku dva najveća rizika državna preduzeća i plat

„Neodrživo stanje“: Fiskalni savet o dva najveća problema srpske ekonomije
Copyright Profimedia

Poseban problem je s platama je one nisu sistemski uređene i njihov rast nije povezan sa objektivnim ekonomskim parametrima. A ako plate u javnom sektoru relativno snažno rastu čak i u vremenu krize, teško je očekivati da će se takva praksa lako napustiti tokom privrednog oporavka – rekao je Petrović.

Situaciju je tu moglo da uredi uvođenje sistema platnih razreda, ali je ta promena koja se najavljuje skoro deset godina, ponovo odložena, sada za 2022.

Kao drugi veliki problem Petrović je naveo nereformisana državna preduzeća, a posebno je apostrofirao „Er Srbiju“, srpsko-emiratskog aviorevoznika za koga kaže da ni pre krize nije poslovao održivo.

Pročitajte još:

Saznajemo: Još nekoliko banaka smanjuje učešće za stambene kredite

Istražujemo: Zašto Srbija nema organsku proizvodnju hrane kad je potencijal ogroman

– Ako iz bilansa isključimo državne dotacije za otplatu starog duga JAT-a, preduzeće je od 2015. do 2019. umesto iskazanog dobitka imalo prosečan godišnji gubitak veći od 20 miliona evra. Akumulirani gubici su pojeli kapital preduzeća, što u formalnom smislu znači da su ispunjeni uslovi za stečaj – rekao je Petrović.

Pandemija je samo ogolila probleme i preduzeće umesto „redovnog manjka“ od 30 miliona evra u 2020. godini ima manjak od 60 do 70 miliona evra, a sa obavezama koje dospevaju ove i naredne godine, preduzeću će do kraja 2021. godine faliti najmanje 200 miliona evra da preživi, rekao je Petrović.

– Za održivo poslovanje biće nužna temeljna reforma, zbog čega bi subvencije trebalo usloviti obavezom restruktuiranja. To je praksa koju evropske zemlje primenjuju u sličnim situacijama – zaključio je Petrović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike