Fiskalni savet: Privredni rast može biti i 50 odsto veći

24.02.2021

12:18 >> 17:12

0

Za ostvarenje tog potencijala koji postoji u privredi potreban je bolji rad institucija i vladavina prava

Fiskalni savet: Privredni rast može biti i 50 odsto veći
Copyright Pixabay, Tatiana Tikhonova

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović ocenio je danas da Srbija ima potencijal da privredni rast sa oko 3,5 odsto podigne na pet i 5,5 odsto godišnje.

Za ostvarenje tog potencijala koji postoji u privredi potreban je bolji rad institucija i vladavina prava, istakao je Pavle Petrović na panelu u okviru završne godišnje konferencije “Ima li društveno-ekonomskog razvoja bez vladavine prava?

Petrović je istakao da je kvalitet institucija važan faktor koji usporava odlazak ljudi iz zemlje pored nivoa razvijenosti kao osnovnog faktora.

Pročitatje još:

– Migracije iz zemlje ne bi se značajno usporile samo time što bi prosečna plata 2025. godine bila 900 evra, kako se najavljuje. Za ostanak je potrebno da unapredimo i institucije . Pogledajte Hrvatsku, gde je sada prosečna plata 900 evra a emigracija je ogromna, dok su u Letoniji i  Litvaniji sa istom prosečnom platom emigracije minimalne. Bitna razlika je upravo kvalitet institucija – potcrtao je poentu Petrović.

Predsednik Fiskalnog saveta i profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu smatra da Srbija po kvalitetu rada institucija zaostaje u odnosu na neke zemlje centralne i istočne Evrope, kao što su Rumunija i Bugarska.

Naveo je da su nivo investicija, kvalitet institucija i obrazovanje osnovne determinante privrednog rasta u EU, a da je, kako ocenjuje, u Srbiji pored institucija, obrazovanje relativno slabijeg kvaliteta u poređenju sa drugima i da je nizak nivo investicija, pre svega u domaćem privatnom sektoru.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike