Veliki interes čeških privrednika: Ulagaće u našu hemijsku i auto industriju, ekologiju i železnicu

30.03.2021

12:01 >> 13:27

0

Oko 50 privrednika iz Srbije i Češke danas će u Privrednoj komori Srbije razgovarati o mogućoj saradnji

Veliki interes čeških privrednika: Ulagaće u našu hemijsku i auto industriju, ekologiju i železnicu
Copyright Pixabay

Oko 50 privrednika iz Srbije i Češke danas će u Privrednoj komori Srbije (PKS) razgovarati o mogućoj saradnji u oblasti mašinske industrije, automobilske industrije, hemijske industrije, industrije prerade voda, zaštite životne sredine, železničkog saobraćaja, ali i u oblasti turizma i uslužnom sektoru.

To je izjavio direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović, i istakao to što su srpska i češka komora uspele da organizuju biznis forum uprkos pandemiji, uz poštovanje svih mera.

– Možemo da konstatujemo da postoji ogroman interes pre svega industrijskih čeških kompanija za saradnju sa našim kompanijama, kao i o razmatranju mogućnosti njihovog investiranja – rekao je Vesović na konferenciji za novinare.

Privredni forum dve zemlje, Češke i Srbije; Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kaže da su u Beogradu prisutne kompanije iz oblasti mašinske industrije, automobilske industrije, hemijske industrije, industrije za preradu voda, zaštite životne sredine i alternativnih izvora energije, kompanije koje ulažu u infrastrukturu, iz bankarskog i telekomunikacionog sektora, turizma i uslužnog sektora.

Vesović ističe da danas u Srbiji posluje više od 200 kompanija sa većinskim češkim kapitalom. Izvoz u Češku je prošle godine, kaže Vesović, porastao, uprkos pandemiji, i Srbija više izvozi u Češku nego što iz nje uvozi.

Ono što Srbiju pre svega zanima, navodi on, jesu investicije i saradnja u visokim tehnologijama, tehnologijama koje su vezane za telekomunikacije i IT, ali i kreativne industrije.

Prva poslovna misija

Predsednik Privredne komore Češke Vladimir Dlouhi istakao je da je današnji susret sa srpskom privredom prva poslovna misija koju je Privredna komora Češke organizovala od početka pandemije.

– I to nešto govori – ukazao je Dlouhi, i dodao da se u Beogradu nalazi 20 veoma važnih čeških privrednika.

Istakao je da postoji konstantan rast u trgovinskoj razmeni između dve zemlje i pohvalio Srbiju što je prošle godine imala najmanji pad BDP-a u Evropi tokom pandemije. Dlouhi je uveren da će se ekonomski odnosi razvijati između dve zemlje u oblasti automobilske industrije, mašinske industrije, IT, energetike…

Ukazao je i da je Češka četvrta zemlja po ulaganjima u Srbiji. Pohvalio je i to što srpska vlada podržava strane investitore i što omogućava dobre uslove poslovanja.

Investiranje u javni gradski saobraćaj

Generalni direktor “Srbija Kargo” Dušan Garibović kaže da prisustvuje današnjem forumu u nameri da izvidi mogućnosti za saradnju sa privrednicima iz Češke. Ističe da je “Srbija Kargo” železničko preduzeće za prevoz robe železnicom i da već sarađuje sa Slovačkom i Češkom, kao i da rade prevoz prema Mađarskoj, Češkoj i Poljskoj.

Pročitajte još

– U proteklom periodu smo imali bilateralne razgovore sa češkim kompanijama i nadamo se da ćemo te razgovore obnoviti i danas i eventualno uspostaviti neke nove komunikacije – rekao je Garibović.

Član borda direktora “Škode“ kaže da je došao u u Beograd da ponudi mogućnost za investiranje u javni gradski saobraćaj i da će o tome razgovarati sa predstavnicima Grada Beograda.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 2020. godine ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Češkom je iznosila 1,16 milijardi evra. Ukupan izvoz u robi u Češku prošle godine iznosio je 635,2 miliona evra, a u istom periodu je uvezeno 526,5 miliona evra robe.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike