Poništen konkurs: Nisu ni poleteli a već krše zakon

31.03.2021

07:44 >> 08:41

0

Novom crnogorskom avioprevozniku Inspekcija rada poništila konkurs za zapošljavanje

Poništen konkurs: Nisu ni poleteli a već krše zakon
Copyright Youtube printscreen

Avioni „ToMontenegra“ i dalje su prizemljeni, a kako stvari stoje još dugo će biti tako jer je Inspekcija rada poništila konkurs nove crnogorske avio-kompanije o zapošljavanju pošto je prekršen Zakon o radu, pišu „Dnevne novine“.

Inspektorka Sonja Pejović je nakon prijave, koju su podneli predstavnici radnika bankrotiranog „Montenegro Erlajnsa“, izuzela dokumentaciju i utvrdila da je „ToMontenegro“ sve oglase za zapošljavanje oglasio preko privatnog sajta Zaposli.me, umesto preko Zavoda za zapošljavanje, što mu je zakonska obaveza, kao firmi koja je 100 odsto u vlasništvu države.

Fazno razvijanje

Izvršni direktor crnogorske aviokompanije „ToMontenegro“, Predrag Todorović, najavio je prve letove do početka leta, i poručio da će se kompanija fazno razvijati i poslovati po tržišnim principima.

– Neke stvari ne zavise od nas i postoji regulativa koju treba ispoštovati. Cilj je da se napravi moderna aviokompanija zasnovana na tržišnim principima i da bude održiva u narednih 10 godina. Trideset miliona evra je za državu investicija, a ne trošak. Dva (kupljena) aviona su baza za našu avijaciju u narednoj deceniji – rekao je Todorović na konferenciji za medije.

Objasnio je da će prednost pri zapošljavanju imati radnici bankrotiranog „Montenegro erlajnsa“.

Šta piše u nalazu inspekcije

Inspektorka Pejović je u rešenju, u koje su novine imale uvid, navela da je izvršni direktor Predrag Todorović izjavio da po objavljenom oglasu nije bilo zapošljavanja, da nije zaključen ni jedan ugovor o radu, odnosno da niko nije zasnovao radni odnos, te da nisu nastupile pravne posledice.

Pročitajte još:

U rešenju se precizira da je nesporno da je povredio odredbu Zakona o radu prema kojoj je bio dužan da slobodno radno mesto prijavi Zavodu za zapošljavanje, a Zavod isti oglasi, budući da se radi o poslodavcu čiji je osnivač vlada 100 odsto.

Dodaje se da je odgovornom licu ukazano na povredu zakona i naloženo da u roku od osam dana od dana ukazivanja otkloni konstatovanu nepravilnost učinjenu u postupku oglašavanja slobodnih radnih mesta preko sajta Zaposli.me i da o tome pisanim putem obavesti inspektorku.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike