PKS: Privreda Šumadije beleži najviši suficit u Srbiji

07.12.2020

10:07 >> 14:38

0

Glavni izvozni proizvodi su putnički automobili, setovi provodnika i kablovi

PKS: Privreda Šumadije beleži najviši suficit u Srbiji
Pixabay

Privreda Šumadijskog upravnog okruga u prvih 10 meseci ove godine ostvarila je najveći spoljnotrgovinski suficit u Srbiji u iznosu od preko 315 miliona evra, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Ukupna spoljnotrgovinska razmena privrede Šumadijskog okruga u istom periodu dostigla je 1,584 milijardi dolara uz izvoz od 949,3 miliona evra.

– Uprkos otežanim uslovima poslovanja spoljnotrgovinski suficit privrede u prvih 10 meseci 2020. beleži rast u odnosu na isti period prethodne godine – istakao je direktor Regionalne privredne komore Šumadijskog upravnog okruga Predrag Lučić.

Pročitajte još: Šta je u planu budžeta za 2021. najbolji podsticaj za rast privrede: Ako Srbija to ostvari, biće na konju

Glavni izvozni proizvodi su putnički automobili, setovi provodnika i kablovi, električni aparati za uključivanje i isključivanje ili zaštitu električnih strujnih kola, integrisana elektronska kola i mikrosklopovi, delovi šinskih vozila, nameštaj i pribor za motorna vozila, navodi PKS.

Najveći izvoz ostvaren je u Italiju (izvoz u Italiju je 25,5 odsto ukupnog izvoza Šumadijskog upravnog okruga), Poljsku, Slovačku, Češku, a značajan rast izvoza je ostvaren na tržišta Poljske, Sjedinjenih Američkih Država i Republike Koreje, dodaje se u saopštenju.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug