Srbija blizu potpisivanja trgovinskog sporazuma sa Britanijom

07.04.2021

15:18 >> 15:22

0

Ovaj sporazum definisaće buduće trgovinske odnose dve zemlje nakon Bregzita

Srbija blizu potpisivanja trgovinskog sporazuma sa Britanijom
Copyright AP Photo/Alastair Grant

Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji Srbije i Velike Britanije treba da obezbedi kontinuitet saradnje između dve zemlje i u političkom, i u ekonomskom delu, saglasili su se u današnjem razgovoru ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić i ministar za izvoz Velike Britanije Grejam Stjuart.

Ovim sporazumom se, navodi se u saopštenju, definišu budući trgovinski odnosi dve zemlje pošto Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica i Srbije od 1. januara ove godine više nije pravni osnov za regulisanje bilateralne trgovine dvaju zemalja.

Ministarka Matić zahvalila je ministru Grejemu na zalaganjima da se pregovori u vezi sa usaglašavanjem teksta Sporazuma uspešno sprovedu, podsetivši na značaj očuvanja prethodno uspostavljenog nivoa saradnje u svim oblastima.

– Robna razmena je u proteklih deset godina duplirana i od 2017. godine premašuje iznos od pola milijarde evra – rekla je ona.

Pročitajte još

Dodala je da je potpisivanje ovog sporazuma prioritetno za jačanje ukupne saradnje dve zemlje, kao i za nastavak i rast poslovnih aktivnosti izvoznika i uvoznika bez novonastalih opterećenja.

Ministar Grejem Stjuart je istakao da su dve zemlje na pragu potpisivanja sporazuma koji će ojačati njihovo partnerstvo i unaprediti trgovinske odnose.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike