Državna privreda: Vlada direktno kontroliše 270 privrednih subjekata

13.04.2021

08:46

0

Zanimljivo je da su čak 157 državne firme ograničene odgovornosti, tj,. da država njihove eventualne dugove ne pokriva u celosti

Državna privreda: Vlada direktno kontroliše 270 privrednih subjekata
Copyright Pixabay

Republika Srbija prema preliminarnim podacima u svom portfelju ima 270 aktivnih privrednih subjekata, navodi se u Strategiji državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Republike Srbije za period do 2027. godine.

Duguju koliko hoće

Kako izgleda poslovanje pojedinih državnih firmi, čak i kada je druga državan fiorma u pitanju, vidi se iz dugovanja za struju prema EPS-u. Prema poslednjim podacima od 10. decembra prošle godine ukupan dug 20 najvećih privrednih dužnika za struju u Srbiji, među kojima su mahom državna preduzeća, je 19,8 milijardi dinara, odnosno nešto više od 166 miliona evra. Listom dominiraju JP “Resavica” sa 3,05 milijardi dinara duga, slede “Energetika” Kragujevac ( 1,9 milijardi), SFS AD Paraćin u stečaju  (980 miliona), JKP “Toplana” Bor, GSP Beograd, JKP “Infostan Tehnologije” i mnogi drugi.

U dokumentu koji je usvojila Vlada Srbije, a objavljen je u Službenom glasniku, navodi se da je u državnom portfelju 157 društava sa ograničenom odgovornošću, 82 akcionarska društva, 26 javnih preduzeća i pet aktivnih privrednih subjekata u kategoriji “ostali”.

Pri analiziranju stanja kod ovakvih preduzeća kao nedostaci navode se neujednačen pravni okvir i neusaglašenost pravnog okvira, gde se apostrofiraju Zakon o javnim preduzećima i Zakon o privrednim društvima.

Ocenjuje se da je neujednačen pravni okvir za uspostavljanje opštih pravila o vlasništvu i upravljanju ovakvim preduzećima prouzrokovao disperziju koja može dovesti do nejasnih ciljeva, i nepostojanja jasno definisane uloge države kao vlasnika, kreatora politika i regulatora.

Pročitajte još:

Predlaže se i standardizacija pravnih oblika tih preduzeća čime bi se sva javna preduzeća transformisala u akcionarska društva ili društva sa ograničenom odgovornošću i tako sprovela njihova korporativizacija, odnosno uvođenje profesionlanog menadžmenta koji bi samo birala Vlada.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike