PKS: Sporazum sa Britanijom podiže nivo spoljnotrgovinske razmene privrednika obe strane

19.04.2021

13:01

0

Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji između Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, i Republike Srbije je potpisan 16. aprila

PKS: Sporazum sa Britanijom podiže nivo spoljnotrgovinske razmene privrednika obe strane
Copyright Profimedia

Ciljevi novog trgovinskog sporazuma Srbije sa Velikom Britanijom su očuvanje veza uspostavljenih u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Srbijom, uspostavljanje zone slobodne trgovine, očuvanje preferencijalnih uslova u trgovini i obezbeđivanje osnove za dalju trgovinsku liberalizaciju, navodi se u saopštenju Privredne komore Srbije (PKS).

Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji između Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, i Republike Srbije je potpisan 16. aprila.

– Praktično, za poslovnu zajednicu Srbije ovo znači da će se iznosi carina prilikom uvoza i izvoza, vratiti na period kao i kada je UK bila članica EU. Posledično, Sporazum će doprineti vraćanju nivoa spoljnotrgovinske razmene privrednika obe strane, a svakako i zadržavanje pozicije dobavljača od strane srpskih kompanija na tržištu UK – navodi PKS.

Iz PKS ističu da je, s obzirom na definisane ciljeve Sporazuma kojima se prvenstveno želi očuvanje ranijih preferencijalnih uslova u trgovini, jasno obostrano opredeljenje za privremenu primenu.

Do privremene primene Sporazuma neophodno je okončanje unutrašnjih procedura strana potpisnica i međusobno obaveštavanje o tome.

– Sve napred navedeno uslovljava donošenje nove Uredbe o usklađivanju nomenklature Carinske tarife za 2021. godinu, koja će biti prvi propis u Srbiji sa transparentno prikazanim preferencijalnim stopama i kvotama za uvoz robe poreklom iz Ujedinjenog kraljevstva – navode iz PKS.

Na osnovu statističkih podataka Republičkog zavoda za statistiku, za period januar – februar ove godine kad se trgovalo bez Sporazuma, ukupna vrednost spoljnotrgovinske razmene sa Velikom Britanijom je iznosila 79 miliona evra što je smanjenje od 20 procenata u odnosu na isti period 2020. godine.

Pročitajte još

Izvezeno robe u vrednosti od 52 miliona evra što je smanjenje od 10 procenata, dok je uvoz vredeo 27 miliona evra što je smanjenje od 34 procenta pa je Srbija je u ovom periodu ostvarila suficit od 24,6 miliona evra.

Tokom 2020. godine ukupna vrednost spoljnotrgovinske razmene je iznosila 529,3 miliona evra a Srbija je ostvarila suficit od 53,5 miliona evra. Velika Britanija je na 21. mestu izvoznih destinacija Srbije a na 24. mestu po srpskom uvozu.

U međunarodnoj trgovini sa Velikom Britanijom, dominira razmena uslugama pa je za 11 meseci 2020. godine izvoz usluga Srbije bio u vrednosti od 453 miliona evra dok je uvoz usluga iz Velike Britanije bio 288 miliona evra. U tom periodu Velika Britanija je, prema podacima Narodne banke Srbije, bila na trećem mestu po vrednosti razmene usluga sa Srbijom, ispred Nemačka i SAD.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike