Stranci ulažu uprkos koroni: Industrijski parkovi i slobodne zone guraju srpsku privredu

09.12.2020

19:38 >> 23:12

0

Autor: S. Gavrić

Registar industrijskih zona koji je upravo formiran, kao i sve brojnije slobodne zone, značajni su za privlačenje stranih direktnih investicija

Stranci ulažu uprkos koroni: Industrijski parkovi i slobodne zone guraju srpsku privredu
Pixabay

Vest da je Republički zavod za statistiku formirao Registar industrijskih zona (parkova) u Srbiji značajna je za privlačenje stranih investitora, pogotovo u vreme krize nastale zbog pandemije kovida.

Potreba da se informacije o industrijskim zonama nađu na jednom mestu pokazala se neophodnom sa dolaskom jednog od značajnih svetskih investitora, američke korporacije za ulaganja (DFC). Na to je ukazao i direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

Priliv od 2,3 milijarde evra

Strane direktne investicije će ove godine dostići vrednost od 2,3 milijarde evra, naglasila je nedavno guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković. Kako je objasnila, taj iznos se očekuje čak i u slučaju da ne bude priliva od 400 miliona evra na osnovu prodaje Komercijalne banke. Podsetimo, pre ove “korona godine“, odnosno u 2019. vrednost stranih direktnih investicija iznosila je 3,82 milijarde evra.

– Videlo se da kada krenemo u razgovore sa potencijalnim investitorima da je dobro da imamo taj registar. Imamo više od 400 industrijskih zona u Srbiji koje su podeljene po grupama zavisno od opremljenosti, prostora, konfiguracije terena, a u registru sada postoji i satelitska mapa tih prostora – objasnio je Kovačević za RTS, i dodao da će Registar olakšati razgovore i ponudu potencijalnim stranim investitorima.

Za razliku od industrijskih parkova (zona) koji postoje u gotovo svakoj većoj opštini u Srbiji, pa se zato i broje u stotinama, slobodnih zona ima svega 15, ali u njima je uspostavljen režim poslovanja potpuno oslobođen carina i PDV-a.

Stigli Kinezi, Turci, Nemci…

Pored toga, u slobodnim zonama se investitorima može ponuditi i skup atraktivnih pogodnosti i olakšica na unapred određenim lokacijama. U tom smislu je njihov značaj za privlačenje stranog kapitala u Srbiju izuzetno velik. A tome u prilog ide podatak da je i u ovoj, “korona godini“, nastavljen dolazak stranih investitora.

Tako su, prema podacima Uprave za slobodne zone, četiri velike kompanije započele poslovanje u nekoliko slobodnih zona u Srbiji. Dve kineske kompanije, “Minth Automotive Europe” i “Yanfeng Automotive Interior Systems”, krenule su u zonama Šabac i Šumadija, turska firma “Eurotay” u Kruševcu, dok su Nemci (“Boysen Abgassysteme”) počeli da posluju u Subotici.

Kineski „Minth Automotive Europe” je vodeći dobavljač delova vozila za najveća imena autoindustrije; Pixabay

“Minth Automotive Europe” je vodeći dobavljač delova karoserije i ukrasnih delova putničkih vozila za najveća imena autoindustrije. Ova kompanija, kako navode u Upravi za slobodne zone, počela je sa radom u Slobodnoj zoni “Šabac”.

– Kompanija planira izgradnju proizvodnih kapaciteta od najmanje 25.000 kvadratnih metara. Ukupna vrednost investicionog projekta iznosi 100 miliona evra u periodu od sedam godina. Projekat podrazumeva i zapošljavanje 1.000 radnika do kraja 2024. godine – ističu u Upravi.

Pročitajte još: Saznajemo: Banke podižu naknade za vođenje računa i korišćenje bankomata, čak uvode i nove

I druga kineska kompanija, “Yanfeng Automotive Interior Systems”, ima ambiciozne planove jer bi do 2023. godine trebalo da zaposli 800 ljudi, dok bi vrednost proizvodnje u naredne četiri godine trebala da dostigne 76 miliona evra. Ova firma inače proizvodi komponente za automobilske enterijere renomiranih svetskih proizvođača automobila.

Šta znači “slobodna zona“?

Slobodne zone su deo carinskog područja Srbije koji mora biti posebno ograđen, označen i infrastrukturno opremljen. Na tom području mogu da se obavljaju sve vrste proizvodnih i uslužnih delatnosti. PDV se ne plaća na prevozne i druge usluge korisnika zona, kao ni na promet između zona.

– Kompanija “Eurotay” iz Kraljeva, koja je u većinskom vlasništvu turske “TAYPA”, počela je sa radom u slobodnoj zoni “Kruševac”. Ukupne investicije kompanije do kraja 2022. godine treba da dostignu iznos od oko 34,5 miliona evra, a plan je i da do 2022. godine zaposle 2.500 radnika – navode u Upravi, i dodaju da će se kompanija fokusirati na proizvodnju donjih delova odeće.

Nemci su za poslovanje odabrali Slobodnu zonu “Subotica”, gde će u proizvodnju izduvnih sistema za automobilsku industriju u narednih pet godina uložiti 65 miliona evra i zaposliti 500 radnika.

Vrte pet milijardi evra godišnje

Koliko su generalno slobodne zone značajne za razvoj privrede Srbije pokazuje podatak da kompanije koje u njima posluju imaju godišnji promet od oko pet milijardi evra, a izvoze proizvode vredne više od 2,2 milijarde evra. Takođe, u ovim zonama, prema podacima Uprave za slobodne zone, posluje više od 200 kompanija koje ukupno zapošljavaju više od 35.000 radnika.

Pročitajte još: Dve trećine američkih kompanija nastaviće da investira u Srbiji uprkos pandemiji

Prema rečima ekonomskih analitičara, slobodne zone su privlačne za investitore, najviše zbog poreskih olakšica (ne plaćanja PDV-a i carina), ali i zbog toga što u njima korisnici mogu na jednom da obave i sve prateće poslove, kao što su uvoz, špedicija, carinjenje, usluge transporta…

Slobodne zone u Srbiji uglavnom nose naziv po mestima u kojima se nalaze, a za sada su one u Zrenjaninu, Pirotu, Novom Sadu, Subotici, Kragujevcu, Užicu, Šapcu, Svilajncu, Beogradu, Smederevu, Priboju, Kruševcu, Apatinu, Vranju i u Šumadiji. Prema podacima Uprave za slobodne zone, u njima je najviše proizvodnih kompanija, i to iz oblasti autoindustrije, metalurške i tekstilne industrije, dok su ostale uglavnom iz uslužnih delatnosti.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi