Digitalno doba: Šta je sve danas potrebno srpskim preduzećima

20.05.2021

14:20

0

Na panelu fakulteta FEFA stručnjaci i privrdnici govorili o srpskoj privredi u savremenom digitalnom dobu

Digitalno doba: Šta je sve danas potrebno srpskim preduzećima
Foto: 24sedam/Pixabay

Kako bi ubrzala svoj privredni razvoj Srbija mora da promeni svoju privrednu strukturu u pravcu proizvodnje proizvoda i usluga visoke dodatne vrednosti, a ključan elemenat u tom pravcu je sposobnost kompanija da budu inovativne i konkurentne na globalnom tržištu, rečeno je danas na panelu koji je održan povodom 18. godina od osnivanja FEFA fakulteta.

Iskustvo srpskih kompanija koje su u tome uspešne na panelu su podelili Dragoljub Vukadinović (Metalac), Darko Budeč (BUCK), dr Tanja Kuzman (FEFA i PwC), Saša Popović (Vega IT) i Luka Stanić (BG reklam).

Oni su u prvi plan istakli značaj obrazovanja i ljudi za uspešnost i inovativnost kompanija, a u postojećim poslovnim okolnostima, multidisciplinarnost u obrazovanju i sposobnost da budete brzi u učenju i donošenju odluka predstavlja ključnu konkurentsku prednost.

To podrazumeva promene i u pogledu organizacije kompanija u pravcu stvaranja korporativne kulture koja promoviše inovacije i digitalizaciju poslovanja, a istovremeno ulaganje u nove tehnologije i materijale, robotizaciju proizvodnje, automatizaciju poslovnih procesa predstavlja način da se održi i unapredi konkurentska pozicija.

Ulaganje u globalnu povezanost predstavlja još jedan put do globalnih tržišta i obezbeđivanja stimulativnog okruženja za inovacije.

S druge strane, učesnici panela su istakli potrebu daljeg unapređenja poslovnog ambijenta u Srbiji kao podršku konkurentnosti domaćih kompanija.

Pročitajte još:

Pored određenih poboljšanja u prethodnom periodu, postoji veliki prostor za dalja unapređenja u pogledu zaštite prava investitora, dužine trajanja sudskih postupaka, efikasnosti rada javne i lokalne uprave i dostupnosti različitih tipova finansijskih izvora.

Na panelu je, takođe, istaknuta potreba za većim državnim ulaganjem u nauku i unapređenje kvaliteta obrazovanja, kao i preispitivanjem politike finansijske podrške stranim investitorima koja domaće uspešne firme potencijalno vodi u neravnopravan tržišni položaj.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug