Crna sedmica za naftaše: Sud naredio Šelu da smanji emisiju gasova, Eksonom upravljaju ekolozi

29.05.2021

08:07 >> 09:05

0

Crna nedelja za najveće svetske naftaše - združeni pritisak za smanjenje karbonskog zagađenja planete od ekoloških aktivista, akiconara a sada i od suda

Crna sedmica za naftaše: Sud naredio Šelu da smanji emisiju gasova, Eksonom upravljaju ekolozi
Copyright Profimedia

Strpljenje sveta prema najvećim pojedinačnim zagađivačima, naftnoj industriji, je sve tanje i protekle sedmice je poslata presudna poruka da ova industrija ima veliku ulogu u uništavanju planete i da es to više neće tolerisati, piše „Gardijan“.

U zapanjujućoj seriji poraza naftne industrije u samo 24 sata, u sudnicama i kancelarijama upravnih odbora sve se okrenulo protiv šefova naftnog biznisa „Šela“, „Eksonmobila“ i „Ševrona“.

„Šelu“ je sud u Hagu naredio da pojača smanjenje klimatske emisije gasova, prava pobuna akcionara zbog zagađenja pogodila je „ŠEvron“, dok je u „Eksonu“ došlo do previranja u upravnom odboru.

– Nema sumnje daje ova sedmica bila direktan pogodak u glavu Velikim naftašima. Oni će sada morati da priznaju da nema te zakrpe kojom bi mogli da zapuše rupe, jer akcionari i društvo hoće kompletan remond broda – kaže o ovoj uzbudljivoj nedelji Mark Luis, glavni strateg za održivu ekonomiju u „BNP Pariba aset menadžentu“.

Crna sreda

Za klimatske aktiviste, „crna sreda“ za naftnu industriju prekretnica je u finansijskim i pravnim obavezama koje sada čekaju naftne kompanije ukoliko ne preduzmu nešto povodom svoje odgovornosti za sprečavanje klimatske katastrofe.

– To je iskreno bio jedan veoma emotivni trenutak – kaže Jasper Treuling, bivši generalni sekretar „Grinpisa“, komentarišući odluku holandskog suda po tužvi aktivista iz „Milieudefensie“ da „Šel“ mora da smanji svoju emisiju gasova 45 odsto u narednih 10 godina.

Treuling kaže da bi to moglo da „preokrene debatu“ i utiče na sudove širom sveta da donose slične odluke protiv zagađivača na osnovu ljudskih prava na zdravu sredinu po normama UN ali i emisionih ciljeva Pariskog klimatskog dogovora.

Odluka suda će naterati „Šel“ da sreže proizvodnju za najmanje miliona barela nafte i gasa dnevno, što će mu smanjiti prihode nekoliko milijardi dolara godišnje.

Pročitajte još:

Veliki naftaši imaju problema bzog zagađenja i „iznutra“, kod sopstvenih akcionara. Institucionalni investitori sve više brinu koliki će biti troškovi po sve u slučaju neuspeha klimatske agende. Klimatska akcija sada se gleda i kao finansijski rizik po svet, ne samo ekološki.

Zbog toga su akcionari „Eksona“, uključujući divove poput „Blekroka“ i „Vangarda“, glasali za smenu najmanje dva člana Upravnog odbora kandidatima koje prdlaže „Endžin number 1“, eko-aktivističkog fonda osnovanog pre šest meseci, zbog loše tranzicije ka niskokarbonskoj energiji.

U trećem naftnom gigantu, „Ševronu“, više od 60 odsto investitora je glasalo za klimatsku rezoluciju holandske kampanjske grupe „Folou dis“, da kompanija smanji emisiju gasova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Gardijan

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike