Dualno obrazovanje: Pet novih profila u 2021.

12.12.2020

10:22 >> 17:52

0

Privredna komora Srbije poziva poslodavce da se uključe u dualno obrazovanje

Dualno obrazovanje: Pet novih profila u 2021.
Copyright Foto:Pixabay/Martinelle

Privredna komora Srbije (PKS) pozvala je poslodavce da se u narednoj školskoj godini uključe u sistem dualnog obrazovanja i do 31. januara 2021. dostave Izjavu o spremnosti za učešće u tom programu, kao pružaoci praktičnog dela nastave.

U današnjem saopštenju PKS navodi se da će od sledeće školske godine 2021/2022. po dualnom modelu u ponudi biti, na inicijativu privrede, uvedeno pet novih obrazovnih profila: školovanje tehničara za oblikovanje nameštaja i enterijera, obućara, trgovinskih tehničara, stolara i tehničara štampe.

PKS je pokrenula i specijalizovani veb portal na kojem zainteresovani poslodavci mogu napraviti profil i u tri koraka podneti prijavu za uključivanje u sistem dualnog obrazovanja.

Prilikom prijavljivanja, poslodavci podnose izjavu o spremnosti za uključivanje u dualno obrazovanje i zahtev za akreditaciju.

Prateću dokumentaciju za akreditaciju poslodavci dostavljaju najkasnije deset dana od datuma podnošenja izjave i zahteva, elektronskim putem ili na adresu Privredne komore Srbije. Konačnu odluku o odobrenim odeljenjima po dualnom modelu obrazovanja Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja doneće objavljivanjem Konkursa za upis učenika u srednje škole, koji se očekuje krajem marta 2021. godine.

Više informacija poslodavci mogu dobiti na internet stranicama Privredne komore ili adresi dualnoobrazovanje.rs.

Pročitajte još:

Srpsko zlato se gomila u nebo, a biće ga još 

Hotelijeri predlažu: Zašto je manji PDV zapravo dobar za sve

U tekućoj školskoj godini oko 6.900 srednjoškolaca učenje kroz rad realizuje u skoro 900 kompanija, za jedan od 47 obrazovnih profila.

Do sada je više od 4.000 učenika u Srbiji završilo školovanje po dualnom modelu obrazovanja.

To je model srednjeg stručnog obrazovanja u okviru koga se znanje stiče u školi i kompaniji, čime učenici usvajaju praktična i primenljiva znanja u realnom radnom okruženju, u kompaniji.

Privredna komora Srbije inicirala je uvođenje dualnog modela obrazovanja u sistem srednjeg stručnog obrazovanja pre više od pet godina, dodaje se u saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike