Tumbanje u Sloveniji: MOL preuzima benzinske pumpe OMV-a

08.06.2021

09:00

0

Mađarska energetska grupa kupila je mrežu od 120 benzinskih pumpi kojima upravljaju Austrijanci

Tumbanje u Sloveniji: MOL preuzima benzinske pumpe OMV-a
Copyright Foto: 24sedam /Katarina Mihajlović

Vrednost kupoprodajnog ugovora Mađara i Austrijanaca, koji bi još trebalo da odobre državni regulatori, iznosi 301 milion evra, prenosi slovenačka agencija STA saopštenje iz kompanije MOL.

Kako se precizira, MOL će u stvari steći udeo od 92,25 odsto u OMV Slovenija, budući da jedna od njenih kompanija u grupi, hrvatska INA, već drži 7,75 procenata udela.

Ova kupovina je “u skladu sa strateškim ciljevima za dalje širenje mreže benzinskih stanica na postojećim i potencijalnim novim tržištima u centralnoj i istočnoj Evropi”, naveo je predsednik i izvršni direktor MOL, Žolt Hernadi.

Dodao je da Slovenija za njih nije novo tržište, jer su tamo prisutni već 25 godina, te da će s ovim korakom, zajedno sa INA-om, postati glavni igrač u toj zemlji.

Mađarska grupa trenutno ima 48 benzinskih pumpi u Sloveniji pod brendom MOL i pet pod robnom markom INA.

S ovom transakcijom, MOL će postati igrač broj dva na slovenačkom tržištu benzinskih stanica, dok prvo mesto drži slovenački Petrol sa tržišnim udelom od oko 60 procenata, navodi STA.

Pročitajte još:

MOL je na slovenačko tržište ušao 1996. godine s ciljem uspostavljanja maloprodajne mreže i veletrgovine. Do 2011. godine, kompanija je upravljala mrežom od 31 benzinskih pumpi, koja je obuhvatala i preuzimanje mreže TUŠ-a. U 2016. godini, 11 benzinskih pumpi firme Agip pridružlo se portfelju MOL-a.

Austrijski OMV je odlučio da rasproda slovenačku mrežu benzinskih pumpi u okviru programa dezinvestiranja od dve milijarde evra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike