Izveštaj APR o poslovanju privrede u 2020: Profitabilnost i porast zaposlenosti usred korone

11.06.2021

14:58 >> 16:55

0

Ukupan dobitak privrednih društava u Srbiji iznosio je 433,5 milijardi dinara, što je za 20,7 odsto više u odnosu na 2019. godinu, ističu u APR

Izveštaj APR o poslovanju privrede u 2020: Profitabilnost i porast zaposlenosti usred korone
Copyright Profimedia

U uslovima kada je pandemija korona virusa značajno pojačala rizike poslovanja, privreda Srbije uspela je da zabeleži rast profitabilnosti i zaposlenosti, uz povećanje finansijskih kapaciteta, ali i obaveza i kumuliranih gubitaka, izjavila je Ružica Stamenković iz Agencije za privredne registre.

Ona je povodom objavljivanja publikacije “Godišnji izveštaj o poslovanju privrede u 2020. godini” istakla da je ukupan dobitak privrednih društava iznosio 433,5 milijardi dinara, što je za 20,7 odsto više u odnosu na godinu dana ranije, a broj zaposlenih je povećan za 43.592 radnika.

Trgovina i prerađivačka industrija vode

Kako je saopštila APR, Stamenković je kao glavne nosioce pozitivnog rezultata navela sektore trgovine i prerađivačke industrije, sa dobitkom od 134,9 i 131 milijardu dinara.

– Finansijski kapaciteti privrede su u prošloj godini uvećani, ali su porasli i ukupni gubici. Da bi prevazišla poteškoće u poslovanju, privreda se pojačano zaduživala, a problem sa očuvanjem likvidnosti, koji je i prethodnih godina bio prisutan, u protekloj godini je neznatno ublažen – rekla je Stamenković.

Foto:24sedam/Goran Sivački

Dodala je da je poslovna imovina privrednih društava, u vrednosti od 17.178,2 milijardi dinara, povećana za 7,3 odsto a kapital od 8.029,5 milijradi uvećan je za 4,7 odsto.

Više od dve trećine tih kapaciteta skoncentrisano je u pet sektora, a to su prerađivačka industrija, trgovina na veliko i malo, građevinarstvo, snabdevanje električnom energijom i gasom i saobraćaj i skladištenje.

Likvidnost ugrožena u sektorima saobraćaja i skladištenja

Izveštaj pokazuje da su intenzivnijim zaduživanjem ukupne obaveze privrednih društava porasle za 10,4 odsto i dostigle 10.758,8 milijardi dinara, dok je ukupan gubitak od 3.818,5 milijardi povećan za 8,5 odsto.

Navodi se takođe da su dugoročne finansijske neravnoteže koje su opterećivale privredu proteklih godina, lane nešto ublažene i to zahvaljujući preduzetim ekonomskim merama u cilju podrške privredi u uslovima pandemije.

Pročitajte još

Tako je negativan neto obrtni kapital privrednih društava smanjen za 5,2 odsto i iznosio 407 milijardi dinara.

Likvidnost je bila najviše ugrožena u sektorima saobraćaja i skladištenja i snabdevanja električnom energijom i gasom, dok je u sektoru trgovine na veliko i malo uspostavljena dugoročna finansijska ravnoteža.

Publikacija je objavljena na sajtu Agencije za privredne registre, a kako se ističe u saopštenju navedeni rezultati odnose se na privredna društva, dok su slični trendovi i kod preduzetnika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike