Čime li su nas vozili: Od pet aviona Montenegro erlajnza samo jedan u voznom stanju

12.06.2021

13:08 >> 13:31

0

Četiri od pet aviona ove godine bankrotiranog avioprevoznika nije moguće popraviti, pokazuje izveštaj komisije

Čime li su nas vozili: Od pet aviona Montenegro erlajnza samo jedan u voznom stanju
Copyright Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic)

Preliminarni izveštaji komisije za procenu aviona u vlasništvu „Montenegro erlajnza“ (MA) u stečaju pokazali su da je jedan od pet “fokera 100“ u plovidbenom stanju, dok ostala četiri nije moguće popraviti, izjavio je stečajni upravnik Saša Zejak.

Neki od tih aviona do inače redovno leteli na relaciji Podgorica – Beograd i Tivat – Beograd do kraja 2020. godine, dok kompanija nije bankrotirala i formirana njena zamena “ToMontnergro”. Ova firma leti pod nazivom “Er Montenegro” a prvi komercijalni let do Beograda je obavljen 10. juna.

Zejak je podgoričkoj „Pobjedi“ rekao da su stanje aviona utvrdili direktor tehnike MA u stečaju Srđan Gojković i doktor vazduhoplovnog prava Nela Marković, i dodao da stečajna uprava planira da ispravni “foker“ izda zainteresovanim kompanijama.

– Sudbina „fokera“ može biti prodaja zainteresovanim kupcima, ali stečajna uprava smatra da bi najbolja valorizacija tog dela imovine bila popravljanje jednog avionakoji bi mogao biti izdat u zakup “To Montenegru“, iako to do sada nije traženo – rekao je Zejak.

Govoreći o planovima MA nakon okončanja stečaja, Zejak je rekao da nije nemoguće da avioni te kompanije opet polete.

Pročitajte još:

„Montenegro erlajnz“ će uložiti maksimalni napor da u slučaju neodrživosti „To Montenegra“ održi kontinuitet komercijalne avijacije u Crnoj Gori. U tom kontekstu, u narednoj fazi stečaja biće traženi partneri, dok sam ja predložio prodaju MA kao pravnog lica”, ukazao je Zejak.

Prethodno je bilo planirano da bude predložen plan reorganizacije kompanije, ali je, tvrdi Zejak, to osujetilo podnošenje zahteva države za isplatu 107 miliona evra potraživanja.

Stečaj u MA uveden je 28. aprila, na zahtev Uprave prihoda i carina zbog poreskog duga od 11,9 miliona evra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike