Predlog zakona prošao Odbor: Kada počinje trgovanje digitalnom imovinom u Srbiji?

14.12.2020

13:26

0

Digitalna imovina je digitalni zapis vrednosti koji se može digitalno kupovati, prodavati, razmenjivati ili prenositi, objasnio je pomoćnik ministra finansija

Predlog zakona prošao Odbor: Kada počinje trgovanje digitalnom imovinom u Srbiji?
Copyright Profimedia

U Srbiji bi za pola godine trebalo da bude omogućeno trgovanje virtuelnom valutom i digitalnim tokenom, kao vrstama digitalne imovine, predviđeno je Predlogom zakona o digitalnoj imovini.

Taj zakonski predlog danas je u načelu prihvatio skupštinski Odbor za finansije, uz više finansijskih i poreskih predloga zakona koji će sutra biti na dnevnom redu sednice parlamenta.

Digitalna imovina je digitalni zapis vrednosti koji se može digitalno kupovati, prodavati, razmenjivati ili prenositi, objasnio je pomoćnik ministra finansija Filip Šanović.

Virtuelna valuta nema pravni status novca

On je naveo da se digitalna imovina može koristiti i kao sredstvo razmene ili u svrhu ulaganja, pri čemu ona ne uključuje digitalne zapise valuta koji su zakonsko sredstvo plaćanja i drugu finansijsku imovinu koja je urađena drugim zakonima.

Naveo je da virtuelna valuta nema pravni status novca ili valute, ali je fizička ili pravna lica prihvataju kao sredstva razmene i ona se može kupovati, prodavati, razmenjivati, prenositi i čuvati elektronski.

Predloženi zakon, kaže Šanović, prati međunarodnu praksu po pitanju definisanja pojmova u okviru kripto imovine, a opisuje vrste usluga povezanih sa digitalnom imovinom,

Novim rešenjima uvodi se institut takozvanog “belog papira” koji je u skladu sa međunarodnom praksom i koji se objavljuje prilikom izdavanja digitalne imovine.

Šanović objašnjava da taj dokument sadrži podatke o izdavaocu digitalne imovine, digitalnoj imovini i rizicima poveznim s digitalnom imovinom i koji omogućava investitorima da donesu odluku o investiranju i procene rizike vezane za ulaganje u digitalnu imovinu.

Uvodi se registar založnih prava

Naveo je da predloženi zakon uređuje poslove organizovanja platforme za trgovanje digitalnom imovinom i uslove pod kojima je dozvoljeno trgovanje digitalnom imovinom.

Za pružaoce usluga povezanih sa digitalnom imovinom, kaže Šanjović, potrebna je dozvola, kao i minimalni osnovni kapital koje je privredno društvo u obavezi da ima kada podnosi zahtev za dobijanje dozvole u cilju obavljanja usluga povezanih sa digitalnom imovinom.

Pročitajte još: Berićetna nedelja: Danas minimalac za ugostitelje, u petak 5.000 dinara za penzionere

Dodaje da se uvodi registar založnih prava nad digitalnom imovinom.

Predloženi zakon, navodi, predviđa i kaznene odbrebe u kojima se opisuju krivična dela i vrste i visina kazni u vezi sa radnjama sa digitalnom imovinom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike