Srbija šampion u privlačenju investitora, ali koliko se koji isplati?

23.06.2021

05:44 >> 06:11

0

Iz UNCTAD i MMF stigle nove pohvale za strana ulaganja ali i dalje nemamo detaljnu analizu efekata, kažu stručnjaci

Srbija šampion u privlačenju investitora, ali koliko se koji isplati?
Copyright Profimedia/Pixabay

Srbija je treća vodeća ekonomija u tranziciji sa prošlogodišnjih 3,4 milijarde dolara stranih investicija, hvali nas UNCTAD, dok MMF predviđa da će strani investitori pogurati srpski BDP za šest odsto ove i 4,5 odsto sledeće godine. Uz nesumnjive dobre efekte dolaska stranaca Srbije, međutim, još nema konkretnu analizu koliko su tačno oni doprineli domaćoj privredi, kaže za 24sedam profesor Ljubodrag Savić sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

– Pohvale uvek dobro dođu, a prognoze MMF ohrabruju, pogotovo kada se uzmu u obzir okolnosti krize i pandemije. Ali, ne znamo kolika je zapravo cena dolaska svih tih stranih investicija, koliko dajemo na subvencije i šta sve to znači za originalno domaći deo privrede. Svaki domaćin zna koliko mu se isplati ili koliko ća ga koštati da kupi nova kola ili ode na letovanje, pa ne vidim zašto ne bi i država imala računicu – rekao je Savić.

Domaći biznismeni moraju “da zagrizu“

Na čest komentar da se vlast ne odnosi jednako prema domaćim i stranim investitorima, u korist stranaca, Savić kaže da tu deo krivice snose i sami domaći biznismeni.

– Više nema “zakona o stranim investicijama“ već su svi investitori formalno jednaki ali domaći nerado ulaze u rizičnije poslove, pogotovo proizvodnju. Bliža im je trgovina, gde rizik snosi neki drugi proizvođač, a oni prodaju ono što ide. Doduše, domaći nemaju inostrane centrale iza sebe, kao strane firme koje ovde investiraju i samo imaju da “odrade gotov domaći zadatak“ – zaključuje Savić.

U Razvojnoj ageniciji Srbije ističu za 24sedam da je Srbija veoma atraktivna investiciona lokacija u svetu, da prednjači u regionu SEE i Evropi generalno, kao i to da interesovanje investitora nije umanjila ni pandemija.

– Naprotiv, ove godine imamo veliki broj upita investitora i to nam daje razlog za optimizam. U velikoj meri je to i zbog činjenice da brojni ulagači traže pogodnije i geografski bliže lokacije za svoje nove projekte u odnosu na daljinu Azije, posebno Kine – kažu nam iz RAS-a.

Skupo ali radi

Savić smatra da su velike strane investicije u srpsku privredu u velikoj meri posledica velikih subvencija koje država daje za dolazak stranih kompanija.

Tanjug/Jaroslav Pap

– Naravno, niko ozbiljan ne bi došao samo zbog tih para, a da nema poverenja u dugoročna makroekonomska kretanja ili stabilnost vlade. Njihov učinak je svakako pozitivan ali, bojim se, ne onoliko koliko se čini na prvi pogled i sa svim tim milijardama iz statistike. Voleo bih da vidim analizu Vlade Srbije koliko je, osim nesumnjivo veće zaposlenosti, veći priliv u budžet Srbije, koliko je veći izvoz… – nabraja Savić.

Ekonomski analitičar kaže da je, prema dostupnim podacima, sada značajno više subvencija i u značajno većem iznosu po radniku nego ranije, možda i dvostruko više nego u periodu 2006-2016.

– Uz to nekima, kao “Fijatu“ u Kragujevcu više od decenije subvencionišemo proizvodnju – ističe on.

Ne dolazi više “ko god hoće“

Kao pozitivne efekte “novootkrivene“ privlačnosti Srbije za investitore Savić navodi da se, na veliku sreću, promenila njihova struktura.

Ko najviše ulaže u Srbiju, a ko i ne

Odgovor na pitanje ko najviše iz inostranstva ulaže u Srbiju je dvoznačan. Prema novčanom iznosu kapitala, pokazuju podaci RAS-a, na prvom mestu su kompanije iz Italije (10,7 odsto ukupnih ulaganja), zatim SAD (10,2 odsto), pa Francuzi (9,7) i Nemci (9,6). Iako bi po medijskom nastupu očekivali Kineze u vrhu liste oni su posle Austrijanaca (8,9) a ispred Čeha (6,8). Po broju projekata, odnosno fabrika, u koje su uložili, prednjače Nemci (15,1 odsto), za korak ispred Italijana (14,4), i ovde su visokopozicionirani Austrijanci (8,1) a Kinezi (3,5) su na dnu liste top 7. “Braće“ Rusa nema ni na vidiku kada je novac uložen u Srbiju u pitanju.

– Odlična stvar je to što sada dolaze investitori sa tehnologijom više i visoke složenosti, koji prave gotove proizvode i upošljavaju visokokvalifkovane radnike i inženjere. A svaki zlatiborski seljak zna da je bolje da proda pršutu nego živo tele, jer će zaraditi tri puta više. Ranije su, po pravilu, dolazili samo oni koji su ovde radili komponente i zapošljavali niskokvalifikovanu jeftinu radnu snagu, ali i to je bilo takvo vreme, nismo imali boljih investitora da biramo – naglašava Savić.

Sada se to drastično promenilo, potvrđuju i iz RAS-a.

– Važno je naglasiti i da su investitori, ma iz kojeg industrijskog sektora dolazili, sve više zainteresovani da ulažu i istraživačko-razvojne aktivnosti u Srbiji, što znači ne samo da žele da ulažu u proizvodnju, već i u razvoj novih tehnologija i proizvoda upravo u Srbiji – ističu iz RAS-a.

Transfer znanja i tehnologija koji, po prirodi, donose ulagači iz razvijenijih zemalja, kako dodaju, je evidentan i u slučaju Srbije, a tek će doneti rezultate. Oni podsećaju da visokotehnološke kompanije poput jednog “ZF“ ili “Brose-a“ i “Kontenentala“ u Srbiji žele i razvijaju nove proizvode i rade na inovacijama.

Svet je zadovoljan Srbijom

Srbija razgranava izvoz i kreće ka održivom razvoju posle pandemije kovid 19, zaključak je UN ekonomske komisije za Evropu, rečeno je ovih dana na skupu “Uklanjanje regulatornih i proceduralnih prepreka trgovini u regionu Ekonomske komisije za Evropu”.

Printscreen/Instagram/buducnostsrbije

Od 6,1 milijarde dolara SDI u regionu Jugoistočne Evrope, Srbija je privukla više od pola i to u vreme kada je globalno invetiranje palo 35 procenata, a u Evropi čak 80 odsto.

Pročitajte još

Na tom skupu pohvale za privlačenje stranih investitora stigle su na osnovu izveštaja Konferencije Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj (UNCTAD), a dobri izgledi Srbije potvrđeni su i iz Vašingtona.

Odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) prihvatio je novi aranžman sa Srbijom, i njenu “punu posvećenost sprovođenju planiranih strukturnih reformi“, pa shodno tome projektuje realan rast bruto domaćeg proizvoda od šest odsto u ovoj godini, a zatim i nastavak visokih stopa rasta od 4,5 odsto i četiri odsto u 2022, odnosno 2023. godini.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike