Posle pet meseci štrajka: Država posreduje između radnika i Fijata

26.06.2021

11:59 >> 12:10

0

Delegacija iz Italije proizvođača automobila pristala da u razgovorima o prekidu štrajka posreduje državna Agencija za mirno rešavanje sporova

Posle pet meseci štrajka: Država posreduje između radnika i Fijata
Copyright Luis Wilker Perelo WilkerNet/Pixabay

Radnici kragujevačke fabrike „Fijat Plastika” nastaviće sa štrajkom započetim u januaru sve do ispunjenja uslova a o njima će se sa rukovodstvom razgovarati za stolom za kojim će sedeti i predstavnici Agencije za mirno rešavanje sporova, javlja „Politika“.

Do ovakvog dogovora štrajkača i delegacije uprave koja je ovim povodom došla iz iz Italije, došlo je uz posredovanje ministarke rada, Darije Kisić Tepavčević.

– Obavešteni smo da je ministarka Kisić razgovarala i s predstavnicima „Fijata” i da je delegacija iz Italije posle sastanka s njom izrazila spremnost da sednu sa sindikalcima za pregovarački sto, ali uz posredstvo Agencije za mirno rešavanje sporova. Očekujemo poziv iz ove državne agencije, ali ne odustajemo od svojih zahteva – kaže za beogradski dnevnik Zoran Miljković, predsednik Štrajkačkog odbora.

Štrajkači traže da se vrate mašine za montažu branika koje su odnete u drugi deo „Fijata”, da se sa prinudnog odmor vrate zaposleni, a da se svima vrati iznos regresa na nivo koji je važio pre januara ove godine.

Smanjen regres, plata, naknada za plaćeno odsustvo

Oko 90 odsto radnika „Fijat Plastike” štrajkuje od januara zbog, kako kažu, grubog i višestrukog kršenje Zakona o radu i Zakona o štrajku.

– Navodno su predstavnici „Fijata” izjavili da je do smanjenja regresa i zarada došlo zbog krize koju je izazvao virus korona, ali mi i dalje tvrdimo da je sve urađeno kršenjem zakona Srbije. Prava radnika su ugrožena, a nadležni ćute – navode predstavnici sindikata.

Radnicima fabrike za proizvodnju branika za „500-L“ zarade su smanjenje za oko 15.000 dinara a kaću da su i pre toga bile drastično niže od prosečne u Srbiji.

Prema podacima samostalnog sindikata te fabrike, plate koje su i u vreme punog obima proizvodnje bile koliko i „zarada kasirke iz lokalne trgovine“, smanjene su po dva osnova – za više od 50 odsto umanjen je regres, a od februara se zaposlenima isplaćuje oko 3.000 dinara mesečno manje. Za dane plaćenog odsustva nova naknada je 60 umesto 65 odsto, koliko primaju zaposleni u sestrinskoj kompaniji „Fijat Krajsler Automobili Srbija”.

Pročitajte još:

To je ukupno 300 evra godišnje manje za radnike koji kažu da, iako je proizvodnja u fabrici pala od 20 do 30 odsto u vreme korone, kompanija je za vreme epidemije koristila sve vladine mere a i korisnik je i „svih mogućih državnih subvencija i olakšica pre toga”.

U delu kolektivnog ugovora koji im je u decembru prošle godine poslodavac ponudio, a sindikat odbio da potpiše, zatraženo je da se odreknu prava na štrajk u trajanju od tri godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike