Saglasni i poslodavci i sindikati: Mere države pomogle da broj otpuštenih radnika bude manji

04.07.2021

11:32

0

U Savezu samostalnih sindikata Srbije kažu da su bez posla najviše ostali oni koji su bili formalno van radnog odnosa i angažovani u tzv. sivoj zoni

Saglasni i poslodavci i sindikati: Mere države pomogle da broj otpuštenih radnika bude manji
Copyright Profimedia

U Srbiji je, prema zvaničnim podacima, lane i pored pandemije koronavirusa stopa nezaposlenosti u odnosu na 2019. bila manja za 1,4 odsto, broj zaposlenih veći za 1,9 odsto, a kako ocenjuju u Ministarstvu rada, te sindikati i poslodavci, državne mere za suzbijanje efekata pandemije pozitivno su uticale na tržište rada i spasile mnoga radna mesta.

Ipak, u Savezu samostalnih sindikata Srbije kažu da su bez posla najviše ostali oni koji su bili formalno van radnog odnosa i angažovani u tzv. sivoj zoni, kao i da je tu otpušteno na desetine hiljada ljudi.

Održana stabilnost na tržištu

U Uniji poslodavaca Srbije pohvalili su najavljene mere države za pomoć mladima koje predviđaju smanjenje poreza i doprinosa, kao i zabranu otpuštanja radnika.

Domaće tržište je, kako navode za Tanjug u resornom Ministarstvu za rad, zapošlavanje, boračka i socijalna pitanja, u 2020. godini održalo stabilnost.

U tom smislu navode podatke Republičkog zavoda za statistiku iz Ankete o radnoj snazi za prošlu godinu, koji kažu da se broj nezaposlenih smanjio, a broj formalno zaposlenih u odnosu na 2019. godinu povecao.

Registrovana nezaposlenost u decembru 2020. iznosila je 491.347 ljudi; TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Prosečna stopa nezaposlenosti je u 2020. godini, u odnosu na 2019. godinu, bila manja za 1,4 odsto, a broj zaposlenih iznosio je 2.215.475, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja povećanje od 1,9 odsto, navode u ministarstvu.

Dodaju da je prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), registrovana nezaposlenost u decembru 2020. godine, iznosila 491.347 ljudi što predstavlja smanjenje u odnosu na isti period 2019. godine za 3,1 odsto.

Jedna od mera i podsticanje zapošljavanja

U ministarstvu ističu da je tokom 2020. Vlada Srbije donela set mera za sprečavanje negativnih efekata krize izazvane pandemijom da bi očuvala likvidnost privrednih subjekata i održala privredna aktivnost i zaposlenost.

Osim isplata minimalnih zarada, jedna od mera bila je i podsticanje zapošljavanja mladih “Moja prva plata”, a lane je u nju uključeno 8.224 mladih ljudi.

Pročitajte još

– Početkom 2021. godine vlada je donela novi set mera, a ovim trećim paketom su obuhvaćena i velika preduzeća. On je podrazumevao direktnu podršku države u visini od jedne i po minimalne zarade za oko 1,5 miliona preduzetnika i zaposlenih u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima – navode u Ministarstvu rada.

Ističu da su uvedene i mere za pomoć najugroženijim sektorima kao što su turizam, hotelijersto, prevoznicima kao i svim građani Srbije. Istovremeno svi nezaposleni na evidenciji NSZ dobili su novčanu pomoć u iznosu od 60 evra.

Mere pomoći države su i prema ocenama poslodavaca i sindikata pomogle da se ublaže efekti krize i sačuvaju radna mesta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike