Jednostavno nema ko da radi: Kelnere ćemo čekati do jeseni, ako dođu

04.07.2021

05:38 >> 08:05

0

Iza toga da ovih dana morate da čekate kelnera u kafiću ili restoranu po pola sata, a i kad dođe usluga je problematična, stoji ozbiljan problem cele branš

Jednostavno nema ko da radi: Kelnere ćemo čekati do jeseni, ako dođu
Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

Izašli ste na kaficu da „presečete radni dan“ i uzmete malo svežeg vazduha, ili ste se našli na poslovnom ili porodičnom ručku… Šta god od ovoga uradili, ma kako idilično i opušteno izgledalo, daleko je od relaksiranja ako vam već u startu ugođaj pokvari to što morate da za narudžbu čekate konobara pola sata, a potom na obrok duplo više od toga.

Razlog ovom, samo na prvi pogled prozaičnom problemu jeste to što kelnera, šankera i kuvara u Srbiji jednostavno nema. A problem je i ozbiljan i dugotrajan, kažu za 24sedam vlasnici lokala iz Beograda i Čačka.

– Ovde neki od nas nisu mogli da rade godinu dana, a oni koji su radili imali su mali promet i morali su da otpuštaju ljude. Svi oni su se snašli, i sada se ne vraćaju, i pored toga što su sada plata i 20 odsto veće nego što su bile ranije. Jednostavno ne možete da nađete bilo kakav kadar u svim segmentima posla, a muke da se nađu kvalitetni je bilo i ranije – kaže nam Miša Relić, vlasnik beogradskog restorana „Enso“ i kluba „Bitef art kafe“.

U Srbiji veće plate, ali…

Ista situacija je i u unutrašnjosti, rekao je za 24sedam Zoran Marković, vlasnik restorana „Tri lepe 032“ iz Čačka.

– Iz Čačka je svako ko je mogao otišao za Hrvatsku. Za konobare se nekako i snalazimo, tu su studenti koji rade preko leta, ali kuvare baš teško nalazimo. Plate jesu malo porasle, ali to je smešno prema onima koje ljudi dobijaju u Hrvatskoj u turističkoj sezoni. Kuvar tamo može da dobije 2.000 evra mesečno, plus smeštaj i hranu. Naravno, sve ima svoje, radi se duže od osam sati, ali nije da nema slobodnih dana – objašnjava tržište kod platežnih komšija Marković.

Relić potvrđuje ove navode, dodajući da je tamo plata dva-tri puta viša nego u Srbiji, a bakšiš je mnogo veći.

– Može u sezoni da se dobro „pripremi zimnica“ i skupe pare za neizvesan period koji nas zbog korone čeka od jeseni. Pa tamo već peračica sudova ima platu od 1.100 evra, a ovde možemo da je platimo od 45.000 do 50.000 dinara – dodaje Relić.

Srpski restorateri za stanje s početka teksta, tako, nemaju rešenje. Većih plata neće biti, jer ni posle više od godinu dana od početka korone ugostitelji ne rade na više od 30 do 50 odsto, a neki, kaže Relić, tek na desetak.

Čekaju gosti, a čekaju, kažu, i oni sami… Da se na moru završi sezona.

Pročitajte još:

– Ali ni to nam neće mnogo značiti ako se obistine najave oko povratka korone i svih ograničenja i zabrana kroz koje smo prošli. Ako se to ponovi, ne vidim niti jedan razlog da se iko vrati, kao i da od nas neko ostane u poslu – pesimističan je Miša Relić.

Prema podacima koje je nedavno izneo predsednik Udruženja hotelijera i restoratera Srbije (HORES) Georgi Genov, u branši nedostaje bar 6.000 ljudi. Procene ljudi iz posla s kafićima kažu da samo u tom sektoru fali 2.000 ljudi.

Tako da… samo strpljivo s kelnerima i kuvarima, brzo će jesen.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike