„Jura“ jača od države: Inspekcija vratila radnika na posao, ali ga ne puštaju u fabriku

09.07.2021

07:44 >> 09:09

0

Predsednik sindikata fabrike za proizvodnju kablova u Leskovcu sprečen da radi, suprotno odluci Inspekcije rada

„Jura“ jača od države: Inspekcija vratila radnika na posao, ali ga ne puštaju u fabriku
Copyright Profimedia

Inspekcija rada je u Leskovcu donela odluku kojom se nalaže vraćanje na posao Predraga Stojanovića, zaposlenog u fabrici „Jura korporacije“ i predsednika Samostalnog sindikata „Jure“ u Leskovcu, piše beogradski „Danas“.

Stojanović je otkaz posla dobio u aprilu prošle godine, ali je Inspekcija utvrdila da je nelegalan, i on je u sredu pokušao da se vrati na posao. Sa njegovog radnog mesta ubrzo ga je do kapije ispratilo obezbeđenje fabrike.

– I otkaz i udaljavanje sa radnog mesta, suprotno odluci Inspekcije rada, posledica su mog sindikalnog delovanja u preduzeću koje smeta menadžmentu kompanije – kaže Stojanović beogradskom listu.

Ne žele organizovane radnike

Prema njegovim rečima, problemi koje ima sa poslovodstvom su počeli kada je menadžment fabrike saznao da on osniva sindikalnu organizaciju u preduzeću. Nakon što je prošlog aprila obavestio javnost o tome da su zaposleni u „Juri“ primorani da rade iako se u fabrici širi epidemija, dobio je dve opomene zbog „kršenja radne discipline“.

U „Aptivu“ se radilo i 72 sata nedeljno
Dve nedelje su radnici firme „Aptiv“ u Leskovcu radili 60, neki i 72 sata sedmično, odnosno 12 sati svakog dana, ali je nakon što se dosta njih pobunilo, a gotovo 900 otvorilo bolovanje, poslovodstvo vratilo osmočasovno radno vreme.

U međuvremenu, firma je krenula u potragu za novim radnicima, jer je zbog smanjenog obima posla zimus jedan deo njih otpušten, piše „Danas“.

– Menadžment je zauzeo stav da kao zaposleni nemam pravo da informacije o radu fabrike iznosim u javnost, a ja sam samo delovao kao sindikalni aktivista obaveštavajući javnost o kršenjima epidemioloških mera i radničkih prava tokom vanrednog stanja uvedenog zbog koronavirusa u Srbiji – objašnjava Stojanović.

On kaže da je, nakon što je Samostalni sindikat u „Juri“ početkom ove godine uspeo da sakupi više stotina pristupnica, počeo pritisak poslovodstva na članstvo. Na oglasnoj tabli je postavljeno obaveštenje da ko god se učlani u sindikat neće moći da koristi novčane povlastice koje firma odobrava zaposlenima ako dobiju dete i za druge porodične stvari.

– S obzirom na to da je to klasičan primer pokušaja opstrukcije sindikalnog rada u fabrici, obavestio sam javnost o tome, što je moja dužnost. U menadžmentu su moj sindikalni nastup ocenili kao „odavanje službene tajne“, te sam 21. aprila na kućnu adresu dobio otkaz ugovora o radu – navodi Stojanović.

U međuvremenu, Inspekcija rada donosi odluku o njegovom povratku na posao, ali on ne uspeva da se vrati jer mu to ne dozvoljava obezbeđenje.

Samostalni sindikat metalaca Srbije uputio je povodom ovog slučaja dopis menadžmentu „Jure“ sa zahtevom da mu se, kao sindikalnom predstavniku, omogući normalan rad, u skladu sa zakonima Srbije.

Predsednik sindikata Zoran Marković istakao je da očekuje hitnu primenu propisa Srbije, uz poštovanje Ustava, zakona, podzakonskih akata, institucija i međunarodnih konvencija, i upozorio da će taj sindikat iskoristiti sve zakonske vidove sindikalne borbe i obavestiti sve domaće i međunarodne institucije o slučaju Predraga Stojanovića.

Pročitajte još:

– Odmah po dobijanju otkaza sindikalna centrala kojoj pripadam je tužila poslodavca. Očekujemo da sud donese odluku kojom će otkaz koji sam dobio biti proglašen nevažećim. Takođe sam obavestio nadležnu inspekciju rada da poslovodstvo „Jure“ nije poštovalo njenu odluku o vraćanju na posao, te da sam bio udaljen iz fabričkog kruga. Evidentno je da me menadžment sankcioniše zbog mojih sindikalnih aktivnosti. U ovom trenutku čekamo odluke nadležnih o mom slučaju, a kakvi koraci će biti preduzeti kasnije zavisiće od toga – ističe Stojanović.

Iz rukovodstva „Jure“ beogradskom listu nisu odgovorili na pitanja u vezi sa ovim slučajem.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Danas

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike