Kinezi zainteresovani za ulazak u „Er Srbiju“?

16.12.2020

09:40 >> 10:00

0

Zvanični Peking iskazao želju da jedna od tri najveće kineske državne avio-kompanije kupi Etihadov udeo u Er Srbiji. Problem je stav EU

Kinezi zainteresovani za ulazak u „Er Srbiju“?
Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Kinezi žele da kupovinom paketa od 49 odsto akcija učvrste svoju poziciju velikog investitora u Srbiji, nakon što su uspešno kupili „Železaru Smederevo“ i „RTB Bor“, i tako na “mala vrata” uđu na evropsko avio-tržište, piše beogradski “Danas” pozivajući se na izvore bliske Vladi Srbije.

Navodi se da je zvanični Peking već obavestio Vladu Srbije da je spreman da jedna od kompanija u vlasništvu kineske države preuzme paket akcija koji kontroliše „Etihad“ iz Ujedinjenh Arapskih Emirata, koji je već dugo u finansijskim problemima.

Na državnoj pomoći

Ministar finansija Siniša Mali nedavno je negirao navode Fiskalnog saveta da je „Er Srbija“ „primer nereformisanog državnog preduzeća“ koje je pretnja po stabilnost finansijskog i ekonomskog sistema i da je od 2015. do 2019. umesto iskazanog dobitka imalo prosečan godišnji gubitak veći od 20 miliona evra. Ministar tvrdi da je „Er Srbija“ inače profitabilno preduzeće, a da će zbog “korona krize” dobiti državnu pomoć. Predsednik Srbije Aleksandar Vućić je čak najavio i državnu dokapitalizaciju.

– Državi Srbiji bi svakako odgovaralo da jedna velika kineska avio-kompanija postane vlasnik i time faktički preuzme upravljanje „Er Srbijom“. Shodno tome Vlada Srbije ne bi imala nikakve primedbe na to da „Etihad“ proda svoje akcije kineskoj kompaniji. Međutim, u Vladi postoji dilema da li da kao većinski vlasnik da svoju saglasnost na takvu odluku, odnosno da prihvati kinesku kompaniju kao novog partnera, jer postoji bojazan da bi Brisel negativno reagovao na to – rekao je sagovornik “Danasa”.

List navodi da je “-poznato da je Evropska unija veoma skeptična prema bilo kakvim kineskim ulaganjima u zemlje Starog kontinenta jer u tome vidi ekspanzionističku politiku Pekinga, a kompanije iz te zemlje smatra sklonim nelojalnoj konkurenciji i kršenju tržišnih pravila po kojima funkcioniše ekonomija u zemljama članicama Unije.

Dodaje se da Brisel takvu politiku prema kineskim investicijama očekuje i od svojih partnera, poput Srbije koja želi da postane član EU.

Upravo je to razlog zbog koga, kako “Danas” saznaje, Vlada Srbije nije dala pozitivan odgovor na predlog Pekinga niti je sa tom informacijom izašla u javnost.

Kina u svom vlasništvu ima tri moćne avio-kompanije – „Er Čajna“, „Čajna sautern erlajns“ i „Čajna istern erlajns“.

Pročitajte još:

Šta kaže privreda za novi moratorijum NBS: Spas u poslednji čas, ali potrebno je još nešto

Kreditni rejting Srbije stabilan: Standard end Purs zadržao „BB+“

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Danas

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike