„Varvarska mera“: Ceo svet ide na četiri radna dana nedeljno, samo Grci na šest

02.07.2024

10:56

0

Nasuprot brojnim eksperimentima sa četvorodnevnom radnom nedeljom, koji su dali dobre efekte u rastu produktivnosti, Grci su krenuli u – veći broj dana od standardnih pet

„Varvarska mera“: Ceo svet ide na četiri radna dana nedeljno, samo Grci na šest
Ilustracija - Copyright AP Photo/Petros Giannakouris

Grčka je uvela „dobrovoljnu“ šestodnevnu radnu nedelju u odabranim industrijama, kako bi „podstakla ekonomski rast i povećala produktivnost“, uprkos protivljenju sindikata koji smatraju da ovaj potez neće rešiti problem nedostatka radne snage u zemlji.

Kako navode grčki zvaničnici, šestodnevna radna nedelja se odnosi samo na privatna preduzeća u Grčkoj koja pružaju usluge 24 sata dnevno.

U okviru produžene radne nedelje, osoblje u odabranim industrijama i proizvodnim pogonima imaće mogućnost da radi dodatna dva sata dnevno ili dodatnu osmočasovnu smenu, uz naknadu od 40% na redovnu dnevnicu, prenosi „Gardijan“.

Vlada Grčke, predvođena premijerom Kirjakosom Micotakisem, kaže da pomenuta mera, koja je juče stupila na snagu, neophodna zbog smanjenja broja stanovnika i nedostataka kvalifikovanih radnika u Grčkoj.

Procenjuje se da je oko 500.000 mladih obrazovanih Grka napustilo zemlju od početka dužničke krize koja je izbila krajem 2009 godina, a Micotakis je označio ove demografske podatke za "tempiranu bombu".

Sindikati su se žestoko usprotivili ovoj meri koju su označili za "varvarsku" u trenutku kada deo evropskih zemalja razmišlja u suprotnom pravcu i eksperimentiše sa četvoročasovnom radnom nedeljom.

– Ove mere je usvojila Vlada koja je ideološki posvećena stvaranju sve većeg profita za kapitaliste. Bolja produktivnost dolazi sa boljim uslovima rada, boljim kvalitetom života zaposlenih, a to je, sada znamo, manje radnih sati, a ne više - izjavio je član izvršnog odbora sindikata državnih službenika Adedi, Akis Sotiropulos.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike