Duplirana cena struje na berzama u Evropi

02.07.2024

10:23

0

Cena došla do 125 evra po megavatsatu, a bila je 65 evra

Duplirana cena struje na berzama u Evropi
Ilustracija - Copyright AP Photo/Andy Wong

Direktor Srpske berze struje (SEEPEX), Miloš Mladenović, izjavio je danas da zbog toplotnog talasa rastu cene električne energije na berzama, koje su i referentne cene struje na veleprodajnom tržištu.

– U poređenju sa martom i aprilom, gde su cene u proseku bile 65 evra po megavat satu, u maju su porasle na 80, a u junu na 98 evra po megavat satu. Sad je megavat sat između 120 i 125 evra – rekao je on za RTS.

Mladenović je naveo i da se menja odnos i između bazne i vršne cene električne energije, naročito zbog velikog uticaja solarnih elektrana.

– Očekujemo da u drugom kvartalu bazna cena bude i viša od vršne cene elektične energije, što ranije nije bio slučaj – rekao je on i dodao da se tokom leta očekuje slična cena.

Prema Mladenovićevim rečima, na fjučers tržištu, koje je najbolji pokazatelj kretanja cena u budućnosti, očekuju se tokom leta cene od oko 90 evra u trećem kvartalu, a u četvrtom ponovo cene od 110 evra po megavat satu.

– Očekuje se da ta razlika između bazne i vršne cene i dalje bude na strani bazne cene zbog velikog uticaja solarnih elektrana – objasnio je direktor Srpske berze struje.

Iz EPS-a su najavili da nećče biti poskupljenja struje ove godine za domaćinstva, dok se privreda snabdeva na slobodnom tržištu ali na dugoročne ugovore pa ova fluktuacija cene ne bi trebalo da brine preduzeća.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike