Mali i Momirović: Srbiji otvoreno tržište od 1,4 milijarde ljudi

01.07.2024

12:58

0

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine je od danas na snazi, što je velika i važna vest za našu privredu, rečeno iz Vlade Srbije

Mali i Momirović: Srbiji otvoreno tržište od 1,4 milijarde ljudi
Siniša Mali - Copyright TANJUG/ Sava Radovanović

Prvi potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali kaže da je zahvaljujući Sporazumu o slobodnoj trgovini koji predstavlja krunu saradnje dve zemlje i koji je još jedna potvrda čeličnog prijateljstva Srbije i Kine, našim privrednicima od danas otvoreno tržište od čak 1,4 milijarde ljudi.

Sporazumom je obuhvaćeno oko 20.000 proizvoda, a od danas je 60% te robe oslobođeno carina, dok će u narednih pet do 10 godina to biti još 30% robe – naveo je Mali na Instargramu.
Dodao je da će istovremeno najosetljiviji proizvodi iz Srbije, pre svega poljoprivredni, ostaće zaštićeni.

Sveže voće i povrće, farmaceutske proizvode, proizvode hemijske i mašinske industrije od danas naša privreda može da plasira u Kinu po mnogo povoljnijim uslovima, ističe Mali.

Navodi da se srpska sveža jabuka, borovnica, suva šljiva, sveža junetina od danas mogu konkurentnije plasirati na veliko kinesko tržište koje će našim firmama doneti dodatnu zaradu i priliku da dalje šire poslovanje.

- Puno smo pričali na ovu temu prethodnih meseci, od potpisivanja Sporazuma prošle godine, ali danas još jednom želim da istaknem koliko je ovo velika šansa za našu privredu za plasman na višestruko veće kinesko tržište. Veći promet preduzeća znači zdraviju privredu, znači veće plate zaposlenih i dodatna zapošljavanja sa rastom obima posla, a sve to znači dalji rast i razvoj Srbije – naglasio je Mali.

Kinezi u Srbiju uložili 5,5 milijardi evra

Ovim povodom oglasio se i ministar unutrašnje i spoljne trgovine, Tomislav Momirović, koji je rekao da je to velika stvar za budućnost srpske privrede ali i da nas tek čeka veliki posao.

Momirović je na predstavljanju Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine privrednicima Novog Sada i Autonomne pokrajine Vojvodine poručio Srbija ostaje na putu izgradnje čeličnog prijateljstva sa Kinom.

– Velika stvar za budućnost srpske privrede, ali nas tek čeka veliki posao. U pitanju je tržište od 1,4 milijarde potrošača. Za našu zemlju je važno da ima razvijenu mrežu sporazuma o slobodnoj trgovini, to je instrument za pristup većim tržištima – kazao je Momirović.

On je dodao i da će Srbija imati slobodan pristup tržištima sa 2,2 milijarde stanovnika, kao i da je Kina jedan od najvećih investitora u srpsku privredu.

– Oni su uložili 5,5 milijardi evra u našu zemlju. U 2023. godini bili su naš drugi najznačajniji partner. Poljoprivredni proizvodi mogu da pronađu nove kupce u Kini i dodatno unaprede naš agrarni sektor. Uz Kinu smo ostvarili i korake u obnovi infrastrukture, posebno u Novom Sadu – rekao je Momirović.

Primena sporazuma počela je danas, 1. jula, a ambasador Kine u Srbiji Li Ming rekao je da je sporazum stupio na snagu u predviđenom roku, te da je on odraz visokog stepena političkog poverenja.

– Od početka pregovora, prošlo je manje od godinu i po dana čime je ovo postao jedan od najbrže potpisanih sporazuma za Kinu. U pitanju je kvalitetan sporazum. Ukinućemo carine na 90 odsto tarifnih oznaka – kazao je Li Ming.

Predstavljanje sporazuma u Novom Sadu organizovali su Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine i Privredna komora Srbije.

Prema rečima predsednika Privredne komore Marka Čadeža, 1. jul je veliki dan u odnosima Srbije i Kine.

– Već danas su carine svedene na nulu za skoro 60 odsto proizvoda obuhvaćenih ovim sporazumom. To nam omogućava lakši pristup kineskom tržištu, jeftiniji bescarinski izvoz, povoljniji uvoz, nabavku sirovina i materijala iz Kine potrebnih za proizvodnju u našoj industriji – rekao je Čadež.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike