Vesić: Izgradnja brzih pruga suštinski važna za razvoj Srbije

24.06.2024

18:19

0

Vesić je rekao da je svaka vlast do sada u Srbiji govorila o gradnji brze pruge, ali da niko pre aktuelne vlasti nije po tom pitanju uradio išta

Vesić: Izgradnja brzih pruga suštinski važna za razvoj Srbije
Goran Vesić - Copyright ATAImages/Antonio Ahel

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da je svaki projekat značajan jer doprinosi razvoju države, ali da su za Srbiju najvažniji projekti izgradnje brzih pruga jer znače i tehnološki napredak.

Vesić je rekao da je svaka vlast do sada u Srbiji govorila o gradnji brze pruge, ali da niko pre aktuelne vlasti nije po tom pitanju uradio išta.

On je podsetio da je Srbija svoje prve pruge gradila posle dobijanja nezavisnosti, kao i da je 1884. godine krenuo železnički saobraćaj prema Nišu i Zemunu, odnosno ka Budimpešti.

TANJUG/ MGSI/ PREDRAG MITIĆ
 

- Kada smo dobili nezavisnost 1878. godine, jedna od stavki u ugovoru koji smo tada dobili od evropskih sila bila je da se izgradi pruga koja je trebalo da poveže Beograd sa Nišem, zatim Niš sa Sofijom, a posle sa Istanbulom i gore prema Budimpešti tako da je u to vreme izgradnja pruga u Srbiji, koje je gradio kralj Milan, značila tehnološki napredak Srbije, povezivanje naše zemlje sa Evropom i dokaz da je Srbija evropska država - rekao je Vesić za Informer.

Kako je naveo, Srbija se sada vraća izgradnji, ovoga puta brzih pruga koje, kako tvrdi, znače tehnološki napredak.

On je podsetio da je izgrađena brza pruga od Beograda do Novog Sada, a da su u toku radovi na izgradnji brze pruge od Novog Sada do Subotice koja je duga 108 kilometara, što znači da će ukupno imati skoro 184 kilometara brzih pruga.

- Kupili smo pet novih vozova. To su kineski brzi vozovi, a već imamo tri Štadlerova to jest švajcarska brza voza - kazao je ministar.

TANJUG/ MGSI/ PREDRAG MITIĆ
 

Dodao je da će do 2026. godine biti brza pruga između Beograda i Budimpešte, kojom će se voziti u proseku 200 kilometara na sat, odnosno da će putovanje između ta dva grada trajati dva sata i 45 minuta.

Kako je rekao, očekuje da brza pruga od Novog Sada do Subotice bude puštena u saobraćaj krajem novembra ili početkom decembra ove godine i da će se od Beograda do Subotice stizati za sat i deset minuta. Dodao je da gde god da se gradi pruga, u tom delu Srbije dolazi do razvoja.

- Zato je izgradnja infrastrukture koju je inicirao predsednik Vučić najznačajnija za ravnomeran razvoj zemlje. Od kada znam za sebe, kao što se priča o brzim prugama, priča se i o ravnomernom razvoju Srbije, ali sve te želje su ostale mrtvo slovo na papiru dok ne izgradite infrastrukturu. Kada je izgradite, tada u to mesto koje je povezano auto-putem, brzom saobraćajnicom, brzom ili rekonstruisanom prugom, imate dolazak stranih investitora, više radnih mesta, veću mobilnost stanovništva - kazao je Vesić.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike