Kako li je tek rudarima: U Čukaru Peki pod punom opremom i na +40 (FOTO)

21.06.2024

19:05

0

Hoćemo „iz kože da iskočimo“ jer nam je vruće u laganoj letnjoj garderobi na ulici i u prevozu a neki bar osam sati posla provode pod punom „ratnom spremom“

Kako li je tek rudarima: U Čukaru Peki pod punom opremom i na +40 (FOTO)
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Ovih dana slušamo upozorenja na ekstremno visoke temperature, skala u termometru se penje i do 40 stepeni Celzijusa, dobijamo savete da ostanemo u zatvorenom prostoru i da, ukoliko ne moramo, ne izlazimo napolje. Stručnjaci nas upozoravaju da treba praviti pauze, sklanjati se u najtoplijem delu dana, piti dosta tečnosti ali i da rad na visokim temperaturama može biti opasan po zdravlje.

Ali kako visoke temperature izdržavaju oni koji obavljaju svoje poslove na otvorenom poput poljoprivrednika, građevinskih radnika, rudara? Kako se sa ovim izazovom nose oni koji tokom ovih prvih letnjih dana, na +40 nose punu radnu uniformu, tešku opremu i kacige pitali smo zaposlene u najmlađem rudniku u Srbiji, Čukaru Peki.

Darko Nestorović, zamenik supervizora u sektoru za ekologiju i zaštitu životne sredine, ističe da se posebna pažnja posvećuje aklimatizaciji radnika na visoke temperature.

– Preporučuje se obavljanje težih poslova u ranim jutarnjim i večernjim satima, kako bi se izbeglo izlaganje suncu u najtoplijem delu dana. Kompanija je obezbedila hladne napitke, voće i letnju zaštitnu opremu, kako bi se radnicima omogućio bezbedan i produktivan rad tokom letnjih meseci – kaže Nestorović.

Iako rudari u Čukaru Peki rade pod zemljom i nisu direktno izloženi suncu, kompanija „Serbia Zijin Mining“ vodi računa o njihovoj dobrobiti i bezbednosti primenom organizacionih i tehničkih mera.

– Kao što znate, na spoljašnje faktore kao što su sunčevo zračenje, temperatura, vlažnost vazduha, ne možemo uticati, ali primenom mera bezbednosti i zdravlja na radu se možemo zaštiti, što mi u rudniku Čukaru Peki primenjujemo, i čiju važnost mi bezbednjaci u rudarskom sektoru uvek naglašavamo, jer bezbednost u rudarstvu zaista jeste i mora da bude na prvom mestu. Iako rudari rade pod zemljom i nisu direktno izloženi suncu, pre početka leta počeli smo primenu organizacionih i tehničkih mera za bezbedniji rad. U rudniku je i tokom leta, kao i tokom ostalih godišnjih doba važna ventilacija, a možemo reći da je provetrenost rudarskih komora i hodnika dobra. Kada je reč o merama, i mi primenjujemo češće pauze, a kolegama dostavljamo vodu i druge hladne napitke, kao i voće – kaže Nenad Pandurović, inženjer za bezbednost u ovom rudniku.

Čak i oni radnici, čija radna mesta podrazumevaju boravak u klimatizovanim prostorijama, imaju obezbeđeno voće i hladne napitke a prostorije i pogon se redovno provetravaju, kako naglašava pomoćnik menadžera u pogonu Flotacije ovog borskog rudnika, Ana Milovanović-Brkić.

Ovakve inicijative ne samo da predstavljaju još jedan vid brige o zdravlju zaposlenih, već i pametno usmeravanje i kontrolu radnih resursa i u letnjem periodu. Ako je sudeći po ovom primeru, industrija rudarstva u Srbiji prepoznaje važnost ovakvih praksi u odgovoru na izazove letnjih vrućina, postavljajući standard za bezbedan i efikasan rad u svim uslovima.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike