Na ovoj livadi u Preljini niče nova nemačka fabrika koja će zaposliti 800 ljudi: Kamen temeljac postavlja se u utorak (FOTO)

26.05.2024

19:31

0

Od ukupno 800 radnika, koliko će biti zaposleno u ovoj nemačkoj kompaniji oko 80 odsto zaposlenih biti visokoobrazovano

Na ovoj livadi u Preljini niče nova nemačka fabrika koja će zaposliti 800 ljudi: Kamen temeljac postavlja se u utorak (FOTO)
Nova fabrika - Copyright Foto: RINA

Da grad Čačak postaje jedan od najvećih privrednih centara u Srbiji potvrdjuje i dodatna strana investicija koja stiže u grad na Moravi.

U utorak postavlja se kamen temeljac za izgradnju velike nemačke fabrike koja posluje u sektoru metalske industrije i poseduje pogone za proizvodnju delova za automobilsku industriju u Nemačkoj i Češkoj, a nalaziće se u industrijskoj zoni u Preljini.

Foto: RINA
 

- U prvoj fazi će fabrika zaposliti oko 300 radnika, a nakon toga još 500. U Čačku već radi devet inženjera te kompanije. Ovo je odlična vest za naš grad. Ugovorom će biti precizirano da u poslednjoj fazi na 60.000 kvadrata proizvodnog prostora, na 11 hektara površine, bude zaposleno do 800 radnika -rekao je za RINU gradonačelkik Čačka Milun Todorović.

On ističe da će od ukupno 800 radnika, koliko će biti zaposleno u ovoj nemačkoj kompaniji oko 80 odsto zaposlenih biti visokoobrazovano.

Foto: RINA
 

- U pregovorima sa ovom kompanijom smo duže od dve godine, a pre svega zahvaljujući dobrim ekonomskim parametrima ove fabrike, koja podrazumeva trajne ugovore sa najpoznatijim svetskim brendovima. Zbog naših kadrova sa Fakulteta tehničkih nauka, ali i srednjih škola u gradu, pre svega iz Tehničke i Mašinsko-saobraćajne škole, oni su se opredelili za Čačak - rekao je Todorović.

Foto: RINA
 

U ovom trenutku Čačak je izuzetno dobro pozicioniran na mapi ne samo Srbije već čitavog Balkana, jer je postao jedna od najvećih raskrsnica drumskog, a uskoro i vazdušnog saobraćaja kada se izgradi kargo terminal na aerodromu „Morava”.

- U našem gradu je trenutno oko 40.000 zaposlenih i negde oko 3.000 nezaposlenih. Ono čega se jedino plašimo u budućnosti jeste ozbiljan nedostatak radne snage. Dosta već radnika dolazi iz drugih zemalja - kazao je Todorović.

Foto: RINA
 

Kako nezvanično saznaje agencija RINA postavljanju kamena temeljca u Preljini prisustvovaće i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike