Nova investicija stiže u Čačak: U gradu na Moravi niče fabrika - mlade obrazovane kadrove čeka posao u struci

21.10.2023

13:45

0

Nemačka kompanija će kroz realizaciju ovog projekta investirati 88 miliona evra i zaposliti oko 500 novih radnika

Nova investicija stiže u Čačak: U gradu na Moravi niče fabrika - mlade obrazovane kadrove čeka posao u struci
Copyright RINA

Nova nemačka investicija stiže u grad na Moravi, a u pitanju je kompanija PWO SEE koja se bavi proizvodnjom delova i opreme za motorna vozila. Očekuje se da gradnja fabrike počne za nekoliko meseci u industrijskoj zoni u Preljini.

- Njima je potreban veći broj visokoobrazovnih kadrova, a Čačak u saradnji sa Tehničkim fakultetom, Srednjom Tehničkom i Mašinsko-saobraćajnom školom zaista to može da im oezbedi i potpisan je Memorandum o razumevanju. Očekuje se da za nekoliko meseci krene gradnja, u prvoj fazi na 15.000 metara kvadratnih, a u završnoj fazi će se prostirati na 60.000 - izjavio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Nemačka kompanija će kroz realizaciju ovog projekta investirati 88 miliona evra i zaposliti oko 500 novih radnika. Osim za poznate automobilske kompanije, PWO SEE bavi se i proizvodnjom delova za BOSCH. Najveće njihovo tržište su zemlje Evropske Unije, Kina i Meksiko, a zapošljavaju preko 3.000 radnika.

- U zgradi nekadašnje Jugobanke koja je sada u vlasništvu Grada Čačka opremljen je prostor od nekih 300 kvadrata gde će u prvom periodu biti inženjeri koji će se tu pripremati za obavljanje svojih poslovnih zadataka, njih oko 20, a potom će preći u novoizgrađenu fabriku. Blagovremeno će biti objavljen konkurs i za ostala radna mesta - dodao je Todorović.

Na predlog Ministarstva privrede, Vlada Republike Srbije dala je saglasnost za zaključivanje ugovora sa PWO SEE koji će svoje pogone osim u Čačku imati i u Kragujevcu, ali i ugovora sa holandskim Ariston Climate Solutions koji će svoje fabričke pogone za proizvodnju električnih aparata za domaćinstvo imati u Nišu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike