Evropa se okreće sebi: EU proizvodi od EU sirovina

23.05.2024

14:18

0

U Evropskoj uniji krenula primena Zakona o kritičnim sirovinama

Evropa se okreće sebi: EU proizvodi od EU sirovina
Copyright Profimedia

Evropski zakon o kritičnim sirovinama koji treba da osigura raznovrsnu, sigurnu i održivu nabavku kritičnih sirovina za industriju Evropske unije, stupio je danas na snagu, navodi se u saopštenju Evropske komisije (EK).

Kako se ističe u saopštenju, pristup kritičnim sirovinama je od suštinskog značaja za strateške sektore Evropske unije kao što su čiste tehnologije, digitalna, odbrambena i vazduhoplovna industrija.

– Evropa sada ima regulatorni okvir za jačanje domaćih kapaciteta i konsolidaciju održivosti i cirkularnosti kritičnih lanaca snabdevanja sirovinama u EU, dok nastavlja da prati svoju agendu diverzifikacije. Ovim aktom EU će ojačati domaće snabdevanje i smanjiti oslanjanje na pojedinačne dobavljače – naglašava Evropska komisija.

Stupanje na snagu novog zakona je pozdravio i izvršni potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

– Zakon o kritičnim sirovinama postavlja ambiciozne ciljeve za ubrzanje proizvodnje primarnih i sekundarnih sirovina, uz ispunjavanje najviših društvenih i ekoloških standarda, kao i uspostavljanje strateških partnerstava sa trećim zemljama – rekao je Šefčovič.

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton smatra da je stupanjem na snagu novog zakona počelo novo poglavlje za EU industriju, objavljeno je na vebsajtu EK.

– U nestabilnom geopolitičkom kontekstu, Evropa ubrzava svoje napore, kako na domaćem planu, tako  u partnerstvu sa trećim zemljama, da postigne bezbedno, obilno i održivo snabdevanje sirovinama od vitalnog značaja za naše klimatske, digitalne, odbrambene i bezbednosne potrebe – prokomentarisao je Breton.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike