Biznis ideje: Koji poslovi su popularni za dobar start?

21.05.2024

12:06

0

Autor: R.B.

Da li je nezaposlenost još uvek visoka ili brojne profesije zaidta konstantno tragaju za kadrom koji nedostaje?

Biznis ideje: Koji poslovi su popularni za dobar start?
Ilustracija - Copyright Pexels

Dve oprečne informacije konstantno vladaju u javnosti, jedna kaže da je nezaposlenost još uvek visoka, a druga da brojne profesije konstantno tragaju za kadrom i da je redovan manjak radne snage. Kome verovati i gde je tačno istina?

Kao i uvek, istina je negde između, jer dok se neke profesije polako „gase“ i nestaju, pa je usled manjka potražnje došlo do nezaposlenosti kadra, druge su u porastu poslovanja i širenju, pa je radnika uvek u manjku. Ali, u svemu tome tržište poslova pokazuje još jednu stranu ove medalje, a to je porast malih firmi, sa najrazličitijim delatnostima, koje ujedno odvlače kadrove. Šta je to ovih dana popularno raditi, gde se krije zarada i čime se baviti kako bi se došlo do uspeha, pitanja su na koja tražimo i dajemo odgovore!

Dostupni i isplativi poslovi u Novom Sadu

Pre nego se osvrnemo na određene biznise koje je dobro pokrenuti, a za koje, već ćete videti, nije potrebno mnogo ulaganja, dobro je usmeriti pažnju na ono što je aktuelno u okviru potrage za radnicima. Poslovi Novi Sad možda su jedni od najbogatijih u državi, s obzirom na količinu oglasa, ali i raznovrsnosti ponude. Međutim, ono što se čini kao profesije s najmanje kadra jesu radnici u ugostiteljstvu, posebno kada su kuhinje i hoteli u pitanju, operateri na različitim poslovnim zadacima, kao i pomoćni radnici u najrazličitijim poslovanjima.

Ono šta je zajedničko svim ovim poslovima jeste to da ne zahtevaju posebno obrazovanje, već veštine i sposobnosti, i da su otvoreni za sve. Zašto je sve ovo važno pomenuti? U periodu kada su određene profesije u ozbiljnom padu s poslovanjem, fokus je bitno izmestiti ka onome što konstantno održava svoj rad i ide u pravcu razvoja. Na taj način se nalaze stalni, privremeni poslovi, ali se na taj način rađaju i ideje za pokretanje sopstvenih biznisa. Tako samo jedna pretraga na internetu, poput ove poslovi Novi Sad može da vam bude zvezda vodilja ka ostvarenju nečega važnog.

Ideja za biznis: gradske i međugradske selidbe

Veliki gradovi najbolje poznaju pojam seldibe, jer se dešavaju konstantno, skoro i da ne prestaju. Selidbe Beograd čine jednim od najprometnijih gradova za ovu vrstu poslovanja, sa veoma visokim zaradama na godišnjem nivou. Ono što jeste dobro za ovaj vid rada i ulaganja u sam početak poslovanja jeste to da se najveće ulaganje odnosi na prevozno sredstvo, dok je sve ostalo u ljudstvu i fizičkoj snazi radnika.

Za selidbe Beograd cena se može kretati od 2 hiljade dinara, pa naviše, zavisno od udaljenosti od jedne do druge tačke, upotrebe određenog prevoznog sredstva, vrste stvari koje se prevoze. Ovo znači da samo u jednom danu mogu da se obave prenosi više stvari, kod više klijenata, a to znači i toliko veću zaradu. Shodno trenutnom stanju, ovo deluje kao jedan od vrlo isplativih poslova u današnje vreme. Nešto isplativije, ali i napornije, no i zanimljivije, jesu međugradske selidbe.

Pexels
Usluga selidbe svakome zatreba, pre ili kasnije

 

Međugradske selidbe su već deo poslovanja, ne mogu se koncipirati kao glavni deo biznis plana, već dodatna usluga, budući da nisu tako česte, kao što selidbe u Beogradu i u okviru njega jesu. Međutim, kako donose dosta interesantnih vožnji, ali i zaradu od i preko 100% dobar su pravac razmišljanja kada želite da pokrenete nešto svoje.

Handmade radionice i proizvodi

Dok su selidbe nešto što je potreba svakoga ko se pomera s mesta na mesto, handmade proizvodi su sasvim drugo, najčešće želja. Kako je sve manje onih koji rukotvorine stvaraju, bez pomoći mašina i industrije, dolazimo do toga da se od ručno pravljenih proizvoda danas mogu napraviti ozbiljni poslovi sa veoma ozbiljnim prilivom sredstava za unapređenje poslovanja. Međutim, sav taj rad se danas pretače i u kurseve online ili uživo predavanja, prenošenja znanja, pa se čak i samo učenje za rad može jako dobro naplatiti. Što znači, pretražite svoje talente i veštine, jer moguće je da se među njima krije i jedno pravo, malo bogatstvo.

A šta je ono što biste vi voleli da započnete i u čemu biste voleli da se oprobate kao poslovođa i vlasnik biznisa?

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike