Početak nove ere: U Skoplju se ekonomski približava region

24.07.2021

09:57 >> 10:58

0

Predstojeći političko-ekonomski samit u Skoplju je od neobično velike važnosti za srpsku ekonomiju i firme, ističu iz Privredne komore Srbije

Početak nove ere: U Skoplju se ekonomski približava region
Copyright TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

– Verujem da ulazimo u potpuno novu eru privredne, ekonomske i političke saradnje u regionu, pogotovo kada su u pitanju Albanija, Severna Makedonija i Srbija – ocenio je danas u razgovoru za Tanjug predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež Čadež, pred najavljeno potpisivanje dogovora tri države i regionalni ekonomski forum sledeće nedelje u Skoplju, kaže da se sada zaista mogu videti konkretni pomaci i korist za privrednike celog Zapadnog Balkana.

Tirana: Prihvatiti viziju evropskog Balkana

Predsednica Unije trgovinsko-industrijskih komora Albanije Ines Mućostepa takođe ističe prednosti smanjenja troškova i vremena prelaska granica za 10 procenata, izjednačavanja procedura boravka i radnih dozvola kako bi se omogućila mobilnost radne snage i interaktivnost na Zapadnom Balkanu.

Korist za ceo Zapadni Balkan

Na pitanje da li će dogovor tri države doneti korist i kosovskoj privredi, on je odgovorio da čitav region Zapadnog Balkana može da profitira na novom dogovoru tri države.

– Kao regionalna komora ZB okupljamo komore svih šest ekonomija, i nadamo se da će se ovoj inicijativi i sporazumima Albanije, Severne Makedonije i Srbije pridružiti i novi potpisnici. Kako će i kojim tempom to ići na to ne možemo da utičemo – rekao je Čadež i istakao da će na ekonomskom samitu u Skoplju biti i kompanije iz Prištine, Peći, Skoplja, Sarajeva i Banjaluke.

– Još jedna važna stvar je i namera da se uspostavi bliža saradnja i povezivanje kompanija u regionu kako bi se napredovalo ka boljem uključivanju kompanija na globalno tržište – kaže Mućostepa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je najavio da će u Skoplju na forumu, 29. jula, biti potpisana tri sporazuma: o trgovini, radnim dozvolama i u međusobnoj podršci u slučaju požara, poplava i prirodnih katastrofa.

– Primena  dokumenata čije je potpisivanje najavljeno, značajno će ubrzati kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala u regionu. Međusobnim priznavanjem dokumentacije prilikom uvoza i izvoza, sertifikat izdat u Skoplju, Tirani ili Beogradu biće validan u sve tri zemlje, roba će brže prelaziti  granice, procedure će biti jednostavnije, a troškovi privrede  manji. To je veoma važno – ističe Čadež.

Bržem kretanju robe, kao i putnika dodatno će, kaže, doprineti i uvođenje “brzih traka” na prelazima između zemalja potpisnica.

Posebno važnim ocenjuje  i sporazum o radnim dozvolama koji će u veoma kratkom roku omogućiti građanima da nesmetano nalaze posao i rade na teritoriji svake zemlje potpisnice ovog dokumenta, a kompanijama da nađu adekvatne radnike i zaposle ih brzo, bez proceduralnih problema.

TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Pročitajte još:

– Kompanijama su ti ljudi potrebni odmah. I inženjeri, i menadžeri, i građevinske i turistički radnici. Očekujemo da dogovor oko radnih dozvola donese  zaista velike pomake – istakao je on.

Dalji napredak očekuje i nakon međusobnog priznavanja profesionalnih kvalifikacija.

Čadež najavljuje da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju 29. jula učestvovati između 350 i 400 privrednika koji će, nakon plenarnog dela skupa i obraćanja predsednika Vučića i premijera Rame i Zaeva, imati i biznis sastanke (B2B).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike