Sutra i prekosutra u Beogradu Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope!

21.04.2024

15:45

0

Samit je namenjen kako profesionalcima iz industrije, tako i svim ljubiteljima avijacije

Sutra i prekosutra u Beogradu Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Regionalna konferencija posvećena civilnoj ivojnoj vazduhoplovnoj industriji, odnosno Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope (Southeast Europe Aviation Summit - SEAS), biće održan  22. i 23. aprila u Beogradu.

Kako su najavili organizatori, ova dvodnevna manifestacija će biti održana u Hotel Crown Plaza i okupiće više od 170 kompanija i više od 1.400 lidera i profesionalaca iz avio-industrije.

Samit je namenjen kako profesionalcima iz industrije, tako i svim ljubiteljima avijacije, koji će, između ostalog, moći da čuju više o "letećim taksijima", ali i o izazovima s kojima se već neko vreme susreće Boing, američki proizvođač putničkih aviona, i sve to iz ugla domaćih vazduhoplovnih inženjera koji su radili u kompanijama Boing i Erbas. 

Evropski proizvođači letelica, odgovaraće na pitanje koliko su bezbedni avioni nove generacije, dok će visoki predstavnici domaće i evropskih avio-kompanija govoriti šta su planovi komercijalnog avio-saobraćaja i može li generalna avijacija smanjiti zagađenje, do kojeg dovodi sve veći broj letova. 

Takođe, kako je najavljeno, na samitu će biti reči i o tome zašto je baš britanska firma preuzela poslove zemaljskog opsluživanja letova nacionalne avio-kompanije, kako napreduje ugovor o koncesiji Aerodroma "Nikola Tesla" i kako će se izvesti infrastrukturno uređenje Muzeja vazduhoplovstva.

Profimedia
 

 

Biće reči i o tome gde su danas i čime se bave nekadašnji giganti Utva i Orao iz Republike Srpske, i kako je u Srbiji potpuno lokalno proizveden mlazni motor.

U saopštenju se podseća da je na osnovu ranije obezbeđenog kredita od 65 miliona evra potpisan ugovor za nabavku tehnološki najmodernijeg simulatora letenja za obuku pilota putničkih aviona tipa Erbas za Vazduhoplovnu akademiju. 

To je, kako se naglašava, najveća investicija u obuku vazduhoplovnog kadra Srbije u poslednjih 30 godina, čime će Vazduhoplovna akademija postati najkonkurentnija regionalna škola za obuku pilota putničkih aviona. 

- Simulator će imati veliki značaj za nacionalnu avio-kompaniju koja će sada imati opciju da svoje pilote za tip aviona Erbas A320 obučava u Srbij, ali i za razvoj same Vazduhoplovne akademije koja je već potpisala ugovor za obuku 500 kadeta pilota iz Indije - navodi se. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike