Obuka budućih pilota: Na školskim avionima "lasta" uči se osnovno, navigacijsko, akrobatsko i instrumentalno letenje

26.09.2023

19:02

0

Polaznici su prethodno uspešno savladali zemaljsku pripremu za letenje i tehničku učionicu, i potpuno spremni ušli u proces letačke obuke

Obuka budućih pilota: Na školskim avionima "lasta" uči se osnovno, navigacijsko, akrobatsko i instrumentalno letenje
Copyright Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bg

Na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici i u okolini u toku je letačka obuka oficira nakon završetka Kursa za rezervne oficire roda avijacije i kadeta Vojne akademije studijskog programa Vojno vazduhoplovstvo.

Obuka se izvodi na školskim avionima „lasta“, a realizuju je nastavnici letenja iz sastava 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bg
 

Cilj je da se polaznici osposobe za samostalno letenje na ovom avionu, što je za kadete preduslov za dalji nastavak usavršavanja na školsko-borbenom avionu „supergaleb“ G-4, a za oficire roda avijacije koji su završili kurs uslov za sticanje zvanja pilota Vojske Srbije i preobuku za druge tipove vazduhoplova.

Programom je obuhvaćeno osnovno, navigacijsko, akrobatsko i instrumentalno letenje, uz uvežbavanje sletanja i poletanja u složenijim meteorološkim uslovima.

Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bg
 

Polaznici su prethodno uspešno savladali zemaljsku pripremu za letenje i tehničku učionicu, i potpuno spremni su ušli u proces letačke obuke.

Vazduhoplov V-54 „lasta“ je jednomotorni školski avion namenjen za osnovnu i deo napredne obuke pilota.

Svojom savremenom, digitalnom avionikom i letnim karakteristikama omogućava obuku u osnovnom, akrobatskom, navigacijskom, grupnom, instrumentalnom i noćnom letenju, navedeno je u saopštenju.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike