100 milione evra u deljenje vožnje: BlaBlaCar dobio kredit

04.04.2024

12:40

0

Autor: R.B.

Kompanija koja ima platformu za deljenje vožnje dobila kredit više banaka za širenje

100 milione evra u deljenje vožnje: BlaBlaCar dobio kredit
Copyright Freepik

Platforma za deljenje vožnje koja godinama postoji i u Srbiji dobila međunarodni kredit

Francuska platforma za deljenje vožnje, „BlaBlaCar“, koja se bavi i prodajom autobuskih karata, osigurala je kreditnu liniju od 100 mil evra. Ova sredstva omogućiće kompaniji, koja pokriva i tržište Srbije, da nastavi sa rastom, uključujući i preuzimanja drugih kompanija.

Kredit su odobrile vodeće banke iz Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država, piše TechCrunc, a prenosi „Nova ekonomija“.

Izvršni direktor i suosnivačkompanije Nikolas Bruson istakao je fleksibilnost i privlačnost kredita koji su obezbedili, između ostalog i zato što ne razvodnjava vlasničku strukturu. Ovo otvara prostor za preuzimanje manjih kompanija koje se trenutno bore sa finansiranjem, čime će „BlaBlaCar“ potencijalno ojačati svoju poziciju na tržištu.

Kompanija je otkrila da već 24 meseca posluje sa profitom. To je posebno značajno u kontekst izazova sa kojima se suočavaju francuski startapi, osim onih u sektoru veštačke inteligencije. Kompanija je samo u 2023. godini ostvarila prihod koji je veći od 250 mil evra, što predstavlja rast od skoro 30% u odnosu na prethodnu godinu,

Iako „BlaBlaCar“ nije listiran na berzi, odlučio je da javno deli određene metrike, ukazujući i svoju profitabilnost.

Različiti ljudi profitabilnost mogu tumačiti na različite načine, ali „BlaBlaCar“ ističe da je profitabilan ne samo na nivou EBITDA, već i kada se uzmu u obzir svi troškovi.

Kompanija ima korisnike širom sveta, sa posebnim uspehom u Brazilu i očekivanjima da će Indija premašiti Francusku po broju vožnji. Takođe, planira da proširi svoje usluge dodavanjem karata za vozove u Evropi, navodi se u tekstu Nove ekonomije.

BlaBlaCar godinama i u Srbiji

Ova platforma, odnosno aplikacija „BlaBlaCar“, godinama se koristi i u Srbiji za naručivanje vožnje od grada do grada. Da bi je neko koristio mora da se registruje i unese i osnovne podatke o sebi, uključujući i fotografiju i tek kada se uneti podaci, odnosno napravljen nalog odobri, ta osoba može i da nudi vožnje, ali i da pretražuje vožnje za željene deştinacije u zemlji, ali i inostranstvu.

Pri tome, svako može da odabere kakva vrsta putnika mu odgovara odnosno da li voli muziku u autu, da li prihvata da se vozi sa ljubimcima, pušačima... Ako nešto iskrsne, putnik koji je tražio vožnju može da je otkaže, kao što i vozač može da otkaže ponuđenu vožnju.

Na ovoj platformi i oni koji vožnje nude, ali i oni koji vožnje traže jedni drugima ostavljanju komentare kako bi ostali korisnici, kada uđu na nečiji profil, mogli da steknu utisak kakav je neko saputnik odnosno vozač. Zbog svega navedenog, ova platforma se pokazala vrlo pouzdanom u našoj zemlji kada je reč o kvalitetu usluge. Jer, svakako, osoba koja na „BlaBlaCaru“ dobije više niskih ocena sigurno neće biti prvi izbor budućim korisnicima ove usluge.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike