Kakao postao skuplji od bakra! Uskršnja čokoladna jaja postaju luksuz

26.03.2024

13:53

0

Kakao je samo ovog meseca poskupeo za oko 60 odsto, a cene su se u ovoj godini više nego udvostručile zbog loših vremenskih prilika i bolesti useva

Kakao postao skuplji od bakra! Uskršnja čokoladna jaja postaju luksuz
Copyright Profimedia

Kakao je na Njujorškoj berzi u jednom danu poskupeo za više od 700 dolara po toni, i njegova cena je prešla 9.000 dolara po toni, tako da je postao skuplji od bakra. 

Kako prenosi Bloomberg, fjučersi kakaoa u Njujorku su dodatno porasli nakon vesti o finansijskim problemima u Gani, drugom najvećem svetskom proizvođaču pomenute sirovine. 

Kakao je samo ovog meseca poskupeo za oko 60 odsto, a cene su se u ovoj godini više nego udvostručile zbog loših vremenskih prilika i bolesti useva. 

Trgovci su zabrinuti zbog posledica klimatskog fenomena El Ninjo, koji uzrokuje suše u zapadnoj Africi, u oblasti gde se proizvodi 75 odsto ove sirovine ključne za pravljenje čokolade. Kakao se proizvodi pre svega u Gani i Obali Slonovače. 

Uskršnja čokoladna jaja su već poskupela zbog većih troškova za kakao, a neki proizvođači smanjuju veličinu slatkiša ili promovišu poslastice sa drugim sastojcima kako bi ublažili poskupljenje, prenosi Yahoo Finance.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike